Air Berlin Airbusok lehetnek kormánygépek?

iho/repülés   ·   2017.12.13. 10:18

„A kormány olyan használt, átalakított Airbus A319-es utasszállítókat venne, amelyeket azért tudnak megszerezni, mert a közelmúltban több fapados légitársaság is csődbe ment”írta a Magyar Nemzet, majd így folytatja a lap: „az ügyben példátlan információbiztonsági rendszabályokat vezettek be, s a parlament szakbizottsága közbeszerzés alóli mentességet adott az ügylet nyélbe ütésére a kormánynak, értesüléseink hivatalos megerősítésére nem volt lehetőségünk. Mindazonáltal kormányzati tisztségviselők és honvédségi vezetők az elmúlt egy évben rendszeresen nyilatkoztak arról, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban prioritást élvez a – 2010 után veszni hagyott – nemzeti légi szállítói képesség helyreállítása, s az első lépéseket még az idén meg fogják tenni.”

A lap szerint a gépek a honvédségi expedíciós missziók váltására, külföldön bajba jutott magyar állampolgárok kimentésére is alkalmasak lesznek az ország vezetőinek szállítása mellett. Úgy tudják, a kormány PPP-konstrukció keretében venné meg és üzemeltetné a gépeket, így is tartanák karban őket, erre a honvédség önmagában nem alkalmas.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek