Air France: itt a kiegyezés

iho   ·   2018.10.22. 12:00
af-sztrajk_ujra0

Az október 19-én bejelentett megegyezés szerint 2018-ban, januárig visszamenőleg és 2019-ben is két-két százalékkal emelkedik a dolgozók fizetése. Cserében elmaradnak azok a folyamatos sztrájkok, amelyek komoly bevétel- és presztízsveszteséget hoztak idén is az Air France–KLM vállalatnak. A most bejelentett emelés a szakszervezet győzelmét jelenti: ők öt százalékot követeltek, míg a cégvezetés eredetileg 1,8 százalékot ajánlott.

A két szám közötti különbség miatt kitört sztrájkok csak az idei év első félévében tizenöt munkanapot fedtek le és 335 millió euró kárt okoztak. Távozni kényszerült Jean-Marc Janaillac vezérigazgató is, akinek utódja, a kanadai Ben Smith az első, aki nem franciaként állt a cég élére. A légitársaság azt is közölte, hogy 2019 októberében újabb tárgyalások kezdődnek, amelyek a 2020-as és az azt követő esztendők fizetésemeléseiről szólnak majd. Megfigyelők szerint a cégvezetés a szükséges átalakítások előtt fontosnak tartotta lezárni ezt a folyamatos és tervezhetetlen kiadásokkal, üzemzavarokkal járó kérdést.

Megjegyzendő, hogy a megállapodást nem írta alá a pilótákat képviselő, legnagyobb szakszervezet, az SNPL. Ők további tárgyalásokra törekednek, amelyek a fizetésemelés mellett a munkahelyek biztonságát (azaz az esetleges leépítések megelőzését), a pilóták beosztásának és munkaterhelésének kérdését és a „fapados” leányvállalatok (mint amilyen a Transavia, amellyel kapcsolatban már többször is történt munkabeszüntetés az Air France-nál) esetleges bővítése is, érintik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek