Újabb airshow-balesetek: a wingwalker és a műrepülő

iho/repülés   ·   2011.08.22. 14:05

Szomorú hétvégéje volt az airshow-iparágnak: amint beszámoltunk róla, a Vörös Nyilak, a Royal Air Force kilenctagú kötelékének egyik gépe az angliai Bournemouth Repülőünnepen járt szerencsétlenül.

Az Egyesült Államokban két haláleset történt. Vasárnap egy „wingwalker”, vagyis repülőgépszárnyon egyensúlyozó és különféle mutatványokat előadó akrobata, Todd Green vesztette életét, amikor legsikeresebb számát mutatta be Detroit közelében, a Selfridge Airshown: a kétfedelű szárnyáról egy helikopter csúszótalpára akart átmászni, de a mutatvány ez alkalommal nem sikerült, és a merész férfi hatvan méter magasból zuhant a földre.

Ugyancsak életét vesztette egy műrepülő pilóta Bryan Jensen, aki „Beast”, azaz Vadállat nevű gépével zuhant le a Kansas City Aviation Expo nevű rendezvény légibemutatóján. A gép egy igen erősen módosított Pitts volt, amelybe a szokásos fekvőhengeres Lycoming helyett egy 412 lóerős orosz csillagmotort építettek. A gép függőlegesen csapódott a földnek és azonnal kigyulladt. Jensen egyébként 15 éve vett részt légibemutatókon, amúgy a Delta 747-es pilótája volt.

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.