Árvíz és hajózási tilalom Nyugat-Európában

iho/hajózás   ·   2018.01.06. 08:45
arviz_koln_rajna_hid_kislid

A „Burglind”-névre elkeresztelt viharsorozat Németorszég déli és nyugati részén régen nem látott árvizeket és földcsuszamlásokat okozott. Leginkább a hajózás szenvedte meg a természeti csapást. A Felső-Rajnán, Karlsruhe körzetében, a Neckaron és a Moselen leállították a hajók közlekedését. Az árhullám előrehaladtával ezen a hétvégén Köln és környéke van soron. Köln Rodenkirchen városrészében már kiemelték süllyesztékükből a 470 cm magas árvízi kapukat, és a belvárosban is készülnek a védelemre. A városon átvonuló vihar több helyen letépte a Stadtbahn felsővezetékét, így néhány vonal forgalma teljesen leállt. Egy esetben az áram alatt lévő felsővezeték egy teherautóra esett, de leföldelődött, így további veszélyt nem okozott.

Kölnben is leálltak a hajók (fotók forrása: DPA)

Triernél a Mosel túllépte a vízmérce kritikus nyolcméteres magasságát, Heidelbergben a B37-es út belvárost érintő részét le kellett zárni, mert a folyó elüntötte a partokat. A Fekete-erdőben, St. Blasienben földcsuszamlások voltak, családi házakat ürítettek ki, senki nem sérült meg.

A Német Életmentő Társaság (DLRG) is árvízi gyakorlatot tartott az éles helyzetre való tekintettel. Eközben egy megfeneklett mentőhajóról a vízbe zuhant egy 28 éves önkéntes, akit a víz elragadott, később már csak a holttestét találták meg. A viharoktól érintett régiókban általánosak az utakra dőlt fák, a vasúti közlekedés akadozik, több helyen vonatra, vagy a vonat elé dőltek fák, siklásról is érkezett hír.

Hennef: S-Bahn szerelvényére dőlt fa

Franciaországban, Dijon környékén az Aube folyó szintén árad, itt szintén van halálos áldozat. Összességében az anyagi károkat többszáz millió euróra becsülik.

Hollandiában először zárják le mind az öt nagy árvízi kaput, a legnagyobbat, az Oosterscheldekeringet, továbbá az Ijssel, a Maas és a Ijsselmeernél lévő kapukat. A partvidéken a vonatközlekedés leállt, a gátakon és hidakon megtiltották a gépjárműforgalmat.

Bár hétvégétől megszűnik a vihar szorítása, szárazabb és hidegebb idő várható, de a sok esőzés és a gyors hóolvadás következtében elindult víztömegek útjában mindenhol árvízi helyzettel kell számolni.

Az Oosterschelde-védmű is zárva van Hollandiában (forrás: picture alliance)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek