Át kell vizsgálni a 757-eseket

iho/repülés   ·   2011.10.26. 13:30
757-200_tail_cim

Veszélyes korróziót találtak egy Boeing 757-es vízszintes vezérsíkjának alkatrészeiben: az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal, az FAA a légitársaságokat felszólította a gépek átvizsgálására.

Az átvizsgálás egyelőre arra a több mint hétszáz gépre vonatkozik, amelyek az Egyesült Államok légitársaságainál repülnek, de több száz gépet külföldi üzemeltetőknél is át kell vizsgálni. Az FAA közleménye azt is tartalmazza, hogy a hiba a vízszintes vezérsík mozgatórendszerében a gép feletti uralom elvesztéséhez vezethet.

A Boeing támogatja a javaslatot, amely egyébként magának a gyártónak egy korábbi rendszeres karbantartási előírásával is egybeesik.

Sajtójelentések egy 11 évvel ezelőtti balesetet emlegetnek, amely azért következett be, mert az Alaska Airlines egyik MD-83-asának stabilizártora hibásan működött, a gép irányíthatatlanná vált és Kalifornia közelében az óceánba zuhant.

Az FAA dokumentuma pedig arra emlékeztet, hogy a 757-es stabilizátorának mechanizmusa részben hasonló a balesetben elpusztult McDonell Douglas csavarmenetes konstrukciójához.

A 757-esek gyártása már leállt, a két hajtóműves utasszállítókból 1050 példány készült, ezek többsége most is repül.

Kapcsolódó hírek