Autópályán száguldhatunk Budapestről Pozsonyig

iho/közút   ·   2020.06.26. 18:30
m15_rajka0

Az M15 autópálya 2×2 sávosra bővített főpályáját és két csomópontját, az akadálymentesített Rajkai határátkelővel együtt tavaly decemberben vehették birtokba a közlekedők. Azóta a vállalkozó a végső munkálatokat végezte az autópálya koronaélén kívüli részein. A határellenőrző épületek elbontása már 2019-ben megtörtént, de a terület rendezése, az elbontott aszfaltfelületek humuszolása, füvesítése, a járdák és összekötő utak burkolatainak kiigazítása idénre maradt. A határátkelő melletti kamionparkolóban elkészültek a burkolat és a vízelvezető rendszer javítási munkái.

(fotók: NIF)

A kivitelező felszámolta a márialigeti távlati pihenőben kialakított ideiglenes anyagdepót, elvégezte a tereprendezést, véglegesítette a védőkerítéseket. A befejező munkák részét képezte továbbá a szegélyek építése, az ideiglenes útcsatlakozások megszüntetése, a padkák rendezése, az ideiglenes vízelvezetőrendszer-elemek felszámolása, és az árokburkolások befejezése.

Megtörtént az üzemi hírközlő rendszer és az új portálok beüzemelése is. A beruházás során az M15 autóút, M1 elválási csomópont és az országhatár közötti 14,5 kilométer hosszúságú szakasz 2×2 sávos autópályává fejlesztése történt meg. Ehhez szükség volt a meglévő bal pálya felújítására és a hiányzó jobb pálya megépítésére. Az út 26,6 méter koronaszélességgel, burkolt leálló sávokkal és fizikai elválasztással készült el. A tervezési sebesség 130 kilométer/óra.

A projekt során a jobb pályán hét új felüljáró létesült, a teljes szakaszon tizenkilenc műtárgyat újítottak fel. A Hegyeshalomnál és a Rajkánál lévő különszintű csomópontok átépültek.

A kivitelezési munkálatokat az S+S M15 Konzorcium – Strabag Építő Kft., Strabag AG – végezte nettó 19 milliárd 500 millió forint értékben. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek