Az év eco-légitársasága: a Lufthansa

iho/repülés   ·   2012.05.29. 11:30
cim

A jeles légiközlekedési szaklap, az Air Transport World szerkesztősége a Lufthansának ítélte oda az aranyérmet a környezetvédelemért legtöbbet elérő légiipari társaságok közül. Mint arról az iho/repülés is többször beszámolt, a német légitársaság tavaly elsőként tartott fenn fél éven keresztül menetrend szerinti járatot úgy, hogy az ezen közlekedő A321-es repülőgép egyik hajtóművét felerészben kevert bioüzemanyaggal járatták. A kísérlet sikeres volt, a Frankfurt-Hamburg járatot a bio-gép több mint ezer alkalommal teljesítette, a hajtómű nem hibásodott meg és nem károsodott, a repülőgép károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb volt, a partner Airbus is elégedetten értékelte a sorozatrepülést. (Ugyanakkor továbbra is kérdéses marad jelenlegi bioüzemanyag-árak mellett  az ilyen típusú repülés gazdaságossága.) A kitüntetés mindemellett elismeri a Lufthansa más irányú környezetvédelmi tevékenységét, akcióit.

A Lufthansa Frankfurt-Hamburg biogépe

Az ezüst díjat az ATW a hatalmas légiflottával rendelkező csomagküldő szolgálatnak, a FedExnek ítélte, amelynek EarthSmart programja optimális repülési tervekkel csökkentette a széndioxidkibocsátást, a társaság napenergiával működtet sok földi kiszolgáló berendezést, és még az épületei tetejét is elkezdte zölddé változtatni, növényzet odaültetésével. A FedEx 2020-ig húsz százalékkal csökkenti repülőgépeinek károsanyag-kibocsátását.

FedEx: nagy flotta, nagy környezetterhelés-csökkentés

A Southwest elsősorban a gazdaságosság, a hatékonyság és a környezetbarát üzemeltetés összekapcsolása révén érte el az év eco-pionírja kitüntetést, az indoklás külön kiemeli gépeinek új, ugyancsak környezetbarát, és ráadásul az utasok fokozott kényelmét szolgáló belső berendezését. 2011-ben a Dallas-Fort Worth International lett az év eco-repülőtere, amely tavaly 87 millió kilowattóra energiát használt szélenergia-forrásokból, és a földi kiszolgálás okozta közvetlen kibocsátását az elmúlt évtizedben 50 százalékkal csökkentette.

Dallas Forth-Worth: szélenergia, napenergia

Kapcsolódó hírek