Az olasz kaminosok befejezik, a vasutasok kezdik a sztrájkot

MTI   ·   2012.01.26. 11:28

Este 21 órától kezdődik az olasz vasutas szakszervezetek huszonnégy órás munkabeszüntetése a Monti-kormány által januárban bejelentett közlekedési liberalizáció ellen. A vasutassztrájk egybeesik a hétfőtől tartó országos kamionos blokád két utolsó napjával.

Az olasz autópályák nagy részén ismét akadálytalan a forgalom, kivéve Livorno kikötőjét, Ravenna autósztrádakapuit, a Bologna-Taranto közötti A14-es sztráda egyes szakaszait, ahol továbbra is tüntetnek a kamionosok. Még akadozik a közlekedés a dél-olasz Campania, Calabria, Puglia és Szicília útjain is.

A Corrado Passera gazdasági fejlesztési csúcsminiszter ígérte támogatások feloszlatni nem tudták, de enyhítették a járműforgalmat négy napja lassító barikádokat. A miniszter ugyanis bejelentette, hogy a költségvetésből 170 millió eurót biztosítanak a fuvarozóknak autópályadíj kedvezményre. További 30 millió euró úgynevezett Ecobonus támogatást kapnak, ha környezetvédő szállítást végeznek.

A rendőrség hétfő óta több mint tíz kamionost tartóztatott le forgalomakadályozás miatt és azért, mivel rátámadtak sztrájktörő kollégáikra. A Fiat-gyárak termelése kedd óta szünetel az alkatrészellátás leállása miatt. Az áruellátás elsősorban Olaszország déli részén akadozik, de a szupermarketek polcai Rómában is megüresedtek. A termelők az utcákon ingyen osztották termékeiket, hatalmas sikerrel, de a fogyasztóvédők szerint több kereskedő visszaélt a helyzettel, közel kétszeresére emelve az árakat.

Az üzemanyagot szállító tartálykocsikat rendőrségi autókkal kísérték a benzinkutakhoz. Nápoly utcáit ismét elöntötte a szemét a leállt hulladékszállítás miatt. A forgalom és az áruellátás helyzete továbbra is kritikus Szicília szigetén a Forconi (Vasvilla) nevű mozgalom több mint tíz napja tartó utcai tüntetései miatt. A fuvarozókkal együtt a termelők és a diákok is tüntetnek, adócsökkentést és Szicília autonómiáját követelve.

Kapcsolódó hírek