Az utolsó szeg a hazai közúti árufuvarozók koporsójában?

iho/közút   ·   2023.09.12. 18:00
lorry

Már eddig is sokat romlott a szektor hatékonysága, de jövőre drágul a hazai használatarányos útdíj, és jelentősen emelkedik a gázolaj jövedéki adója is. Hallottunk már nemegyszer segélykiáltást az alágazatból, ám most tényleg borúsak a kilátások.

A Digilog Consulting jóvoltából informált vg.hu szerint a most közzétett 2023. II. negyedéves közúti fuvarozási árindex (KFX) és a szakértői elemzés egyértelműen jelzi, hogy a közúti fuvarozás költségeinek növekedését a csökkenő üzemanyagár és az adómentesen kifizethető napidíj emelése sem ellensúlyozta. A hatékonyság csökkenése a kisebb rendelésállománynak is tulajdonítható.

Mindeközben az a furcsa helyzet állt elő, hogy a fuvarozási díjak olykor a négy százalékot is meghaladó mértékben még csökkentek is az előző év azonos időszakához képest, holott az általános költségnövekedés és hatékonyságcsökkenés kompenzálásához 6,6–6,8 százalékos áremelésre lett volna szükség. Mindez azzal magyarázható, hogy a közutasok alkupozíciója romlott, kapacitásaikat nem tudták a csökkenő kereslethez igazítani.

A szállítási ágazat összességében is bajban van: a recessziót érzékelteti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2023 második negyedéves adatai szerint az áruszállítás teljesítménye 13 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest; a teljes szektoron belül a legnagyobb szállítási alágazat, a közúti fuvarozás teljesítménye 16 százalékkal romlott. Mindez nem meglepő, mivel a magyar gazdaság lejtőre került, romlott a mezőgazdaság, a járműgyártás, az ipar, az építőipar és a kiskereskedelem teljesítménye is.

Ilyen előzmények után jövőre még rosszabb lehet (lesz) a helyzet: a költségek növekedése az infláció enyhülésével lassul ugyan, de nem áll meg. A recesszió elhúzódása várható, amit tetéz a hazai használatarányos útdíj akár negyven–ötven százalékos emelése, és a gázolaj jövedéki adójának jelentős emelkedése.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek