Bakonyvasút: a forgalomból karácsonyra kizárva

iho/vasút   ·   2023.12.23. 15:15
A Bakonyvasút Magyarország ritka hegyi vasútvonalai közé tartozik

Meglett a böjtje a havazásnak: a 11-es számú vasútvonalon a hóterhük miatt az űrszelvénybe belógó ágak, gallyak miatt el kellett rendelni a vonatközlekedés szüneteltetését.

A munkaszüneti napok miatt nem a hivatásforgalom, hanem a turizmus látja kárát a Bakonyvasút egyik legnagyobb vonzerejének: a tájat hófehér lepelként beborító rengeteg hónak. Bakonyszentlászló és Zirc között ugyanis a nagymennyiségű, a vasúti űrszelvénybe érő, és a vasúti közlekedést veszélyeztető fák miatt a pályát ki kellett zárni a forgalomból. Információink szerint a vonatközlekedés december 28-án, a reggeli órákra indulhat újra a vonalon.

Itt történt a baleset, itt dőltek a sínekre a fák (fotó: Vörös Attila)

A vasútvonal turisztikai jelentőségét Győr–Pannonhalma (Pannonhalmi Bencés Főapátság)–Zirc (apátság, Reguly Antal Könyvtár, arborétum)–Veszprém nevezetességekben gazdag városainak összekötésén túl a Bakonyon átvezető cuha-völgyi szakaszának köszönheti. A közutaktól távol futó erdei, patakszurdok-völgyi vonalrész Vinye erdei állomása (Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet) a turisták, kerékpárosok kiindulópontja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek