Bejöttek a jóslatok: csak a benzin drágul szerdától

iho/közút   ·   2012.11.19. 13:51
Szerdától bruttó két forinttal emeli a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát, míg a gázolaj ára most nem változik – tudta meg a Portfolio.hu. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 388,6, a gázolajét pedig bruttó 408,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (2 Ft-os benzináremelés, a gázolaj ára változatlan) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 405-406 forintos, a gázolajat pedig 425-426 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest azonban a benzin literjét 9 forinttal drágábban, a gázolajét ugyancsak 9 forinttal, de olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 2,3%-os emelkedésnek, a dízel esetén 2,2%-os csökkenésnek felel meg.

A benzin emelkedésének oka a finomított termékárak mérsékelt emelkedése, eközben a hazai fizetőeszköz árfolyama is kisebb mértékben gyengült a dollárhoz képest, ami alapvetően kedvezőtlen irányba hatott a hazai autósok számára. A gázolaj esetén a finomított termékárak nem változtak, és a forint mozgása sem volt akkora, hogy az áremelést indokolt volna.

Kapcsolódó hírek