Beszélsz a sajtóval? Ki vagy rúgva!

Garai Szakács László   ·   2017.09.06. 13:45
00kicsi

Ahhoz az újságíró már elég régen hozzászokott, hogy szinte minden vállalatnál csak a főnök, vagy ha van, a sajtós nyilatkozhat. Mindenki más csak akkor, ha engedélyt kapott rá, de az esetek jelentős részében akkor sem mondhat ám mindent (el).

A különböző nemhivatalos infók, azaz amikor sikerül valakit rábírni arra, hogy mondjon pár szót, vagy éppen olyan helyzet van, hogy neki áll érdekében a nemhivatalos beszéd, meg sokszor „elesnek”, amikor rákérdezünk az illetékeseknél: nem igaz, légből kapott információ, találgatás – és ezekhez hasonló a válasz, általában. Később aztán kiderül, valóban így volt-e, és az is nagyon sokszor kiderül, hogy nem, nem úgy van, ahogy a hivatalos válasz állítja.

Bevett gyakorlat az is, hogy egy cég az alábbit bele is írja a munkavállalóval kötött szerződésébe:

„tudomásul veszem, hogy titoktartásra vagyok köteles, nem állhatok szóba a sajtóval.”

Ám van, ahol ennél is tovább mennek, például a bajban(?) lévő Ikarus Egyedinél. Ott ugyanis az alábbiak is bekerültek a módosított munkaszerződésekbe, amelyeken maximum egy éjszakát gondolkozhattak a munkavállalók:

Valami ilyesmit kellene gyártani, szerződés-módosítások helyett... (fotó: Kemsei Zoltán)

„a cég szúrópróbaszerűen belenézhet az e-mailjeimbe, zsebeimbe, táskámba, telefonomba.”

Az azonnali arról ír, hogy a dolgozók az egyik nap, a műszak végén megkapták ezt a papírt, és másnap reggelig gondolkozhattak azon, aláírják-e. Ha nem, akkor másnap már nem kellett fölvenniük a munkát.

A cég most azért érdekesebb a szokásosnál, mert az Omnibusz nyomán mi is megírtuk: „nem nagyon tudják teljesíteni” a vállalt buszok legyártását, ezért gyorsan segítettek rajtuk. Ők meg most intézkedtek arról, hogy még véletlenül se kerüljön ki semmilyen információ belülről. Stratégiai szempontból a legfontosabb lépést megtették. Most már lehetne akár dolgozni is. Ha még lesz, van kivel...

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek