Boeing-rekord: Los Angeles-Auckland 13 óra 7 perc

iho/repülés   ·   2012.09.18. 08:59
Boeing_BBJ_cim

Új sebességi világrekordot állított fel ismert távon a Boeing egyik üzleti gépe: a 737-700-asból átalakított BBJ Los Angelesből repült az újzélandi Aucklandba, és az 5658 mérföldes, vagyis 10479 kilométeres távot a gép 13 óra hét perc és 54 másodperc alatt tette meg. A rekordrepülést Washingtonból ellenőrizte a Nemzeti Aeronautikai Társaság – adja hírül az Aviation News..

A gépen a kapitány a Boeing üzletigép-ágazatának elnöke, Steve Taylor volt, aki elmondta, hogy a kaliforniai felszálláskor a teletankolt gép még mindig több mint tíz tonnával volt könnyebb, mint a maximális felszállósúlya, ami azt jelenti, hogy ha a teljesen beszékezik illetve berendezik VIP-konfigurációra, akkor is képes ugyanerre a teljesítményre.

Leszálláskor egyébként még 7800 fontnyi üzemanyag maradt a tartályokban. Taylor szerint ebben a kategóriában más gép nem lett volna képes erre, magyarán le kellett volna szállnia útközben üzemanyagért, ez nyilván a vetélytárs Airbus hasonló típusának szól.

A személyzet és a zöld gép a sikeres rekordrepülés után

A Boeing Business Jeteknek ez a példánya egyébként a Samsung Electronics gépe, amit hét kiegészítő üzemanyagtartállyal szereltek fel. Egy másik kedvező tulajdonsága, hogy a kabinnyomása a szokásos 8000 lábnyi helyett a komfortosabb 6500 lábnyi magasságnak felel meg.

A repülés tehát tulajdonképp egy a kategóriában szokásos munkafolyamat része volt, amikoris a még „zöld”, festetlen és belső berdenezés nélküli gépet a gyártó egy másik céghez, ezesetben az aucklandi Altitude Aerospace Interiors nevű vállalathoz repüli át, hogy ott kapja meg a vevő igényei szerinti egyedi belső berendezését és majd a festését is. Ez egyébként rendszerint hosszabb időt vesz igénybe, mint magának a repülőgépnek az összeszerelése, ezesetben kilenc hónapig tart a belső átalakítás.

A 737-es bázisán fejlesztett üzleti gép a Boeing business-jet ágazatának legsikeresebb típusa, eddig 157-et adtak el belőle.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.