Botrány a brit repülőtereken

MTI   ·   2012.04.22. 14:25

A The Sunday Times beszámolója szerint az incidens kedd este történt, amikor a legnagyobb londoni repülőtér legújabb és legkorszerűbb 5-ös terminálján két és fél órát kellett várakozniuk az érkező utasoknak az útlevél-ellenőrzésre.
A vezető vasárnapi konzervatív brit lapnak nyilatkozó bennfentes forrás szerint ezt a sort volt kénytelen végigállni "egy magas rangú olimpiai fejes" is, aki ettől "nem volt elragadtatva", és hivatalos panaszt tett a brit hatóságoknál.

A Heathrow repülőteret üzemeltető cég, a BAA megerősítette, hogy "egy olimpiai illetékes" panasszal élt a többórás kényszerű várakozás miatt, de sem a vállalat, sem a brit belügyminisztérium nem fedte fel a sportdiplomata kilétét.
A The Sunday Times forrásai szerint ugyanakkor csak az elmúlt két hétben több alkalommal is előfordult, hogy Heathrow-n az utasoknak két-három órát kellett várniuk, mire az útlevélkezelő pultokhoz értek. A lap szerint mindez csak erősíti azokat a félelmeket, hogy Heathrow, amelyre az olimpiai turistaforgalom zöme zúdul majd, egyszerűen megbénul a várhatóan ugrásszerűen megnövekvő terhelés alatt.

A London nyugati határában elterülő Heathrow repülőtér a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője, tavalyi egész éves utasforgalma megközelítette a 70 milliót, ami csaknem tízmillióval haladja meg Nagy-Britannia teljes lakosságát.
Nagy-Britannia nem csatlakozott az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni egyezményhez - ehhez külön kimaradási jogot harcolt ki magának Brüsszelben, és a brit határrendészeti szolgálat változatlanul ellenőrzi a más EU-tagállamokból érkezők okmányait, az unión kívülről érkezőket pedig alapos kikérdezésnek vetik alá.

A brit sajtó már az év elején megszellőztette, hogy a brit hatóságok London légi forgalmának jelentős korlátozására készülnek a nyári olimpiai játékok idején, elkerülendő a teljes káoszt a már most is kapacitásaik határán működő londoni repülőtereken.
A The Times januárban ismertetett, azóta sem cáfolt értesülése szerint a brit kormány Délkelet-Anglia összes repülőterén külön forgalomszabályozást vezet be az olimpia idejére. Ez vonatkozik a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi légikikötőre, de különösen Heathrow-ra, amelynek forgalmát a brit lap által megismert intézkedési tervek alapján ötödével csökkentik.
Ez azt jelenti, hogy a játékok idején Heathrow óránként legfeljebb 36 járatot indíthat és fogadhat, jóllehet a tavaly nyári csúcsidőszakban az óránkénti maximális forgalom 43-44 érkező és induló járat volt.

A brit kormány illetékesei elsősorban attól rettegnek, hogy a sport helyett az óriási késésekről és a hosszú sorokban veszteglő utasokról szóló beszámolók válnak a londoni olimpia fő sztorijává. A brit repülésügyi hatóságok azzal számolnak, hogy csak a megnyitó ünnepség előtti napon, július 26-án 350 ezer utas érkezik a londoni repülőterekre, 3,5-szer több, mint egy héttel korábban.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.