Brit sarkkutató hajót találtak a kanadai szigetvilágban

Bánhidi Emese   ·   2014.09.17. 11:00

Személyesen a kanadai miniszterelnök, Stephen Harper jelentette be, hogy a Parks Canada vezetésével indított expedíció egy 170 évvel ezelőtt szerencsétlenül járt hajóra bukkant a sarkvidéki tenger mélyén. Sok rejtély megoldását várják ettől a lelettől a szakemberek. Egyelőre azonban még az sem világos, hogy az egykori páros mely tagját sikerült megtalálniuk.



A Victoria Strait Expedition név alatt 2008 óta immár hatodik alkalommal indult útnak csapat, hogy felfedezze a Sir John Franklin ellentengernagy vezetésével 1845-ben kiküldött expedíció eddig meg nem talált maradványait. Ezek között természetesen a két hajó, a HMS Terror és a HMS Erebus pozíciójának behatárolását, azok megtalálását tartották a legnagyobb jelentőségűnek. A haditengerészet és a parti őrség közreműködésével egyiket sikerült is megtalálniuk.

A hajót a Kanadai-szigetvilágban, a Nunavut területen lévő Vilmos király-sziget mellett találták meg, ahol az expedíció résztevői 1846 szeptemberében legalább másfél évre a jég fogságába estek. A hajó elsüllyedt, és a legénység is benne veszett. Állítólag hárman eljutottak a Beechy-szigetig, ahol holttesteiket a nyolcvanas években találták meg, néhány egyéb lelettel együtt.

1992-ben a kanadai kormány a hiányzó roncsokat nemzeti történelmi ereklyékké nyilvánította.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek