Buszosok sztrájkja Londonban az olimpia alatt?

MTI   ·   2012.02.29. 11:59

Sztrájkokat helyezett kilátásba a nyári londoni olimpiai játékok idejére a legnagyobb brit szakszervezet vezetője.

Len McCluskey, a 1,5 millió tagot számláló Unite érdek-képviseleti szövetség főtitkára a The Guardian című vezető baloldali brit lapnak kijelentette: a közalkalmazotti szféra munkavállalói ellen folyó kormányzati támadássorozat „olyan kiterjedt és annyira ideológiai jellegű”, hogy az igazolja a londoni olimpia „célba vételét”.

A Unite vezetője a szakszervezet által kifogásolt intézkedések között említette az általa „őrültségnek” nevezett egészségügyi és szociális ellátási törvénytervezetet, amely szerinte a brit állami egészségügyi ellátó szolgálat, az NHS privatizációja előtt nyitja meg az utat.

McCluskey közölte, hogy a szakszervezetnek jelenleg nincsenek részletesen kidolgozott akciótervei az olimpia idejére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Unite a londoni városi autóbusz-hálózat 28 ezer járművezetőjét és alkalmazottját is képviseli, akik 500 font (175 ezer forint) bérkiegészítést követelnek az olimpia alatt végzendő munkáért. „Ők megvizsgálják majd, hogy milyen eszközeink vannak, és az olimpia egyértelműen képbe kerül” – fogalmazott a Unite főtitkára. Hozzátette: ha a konzervatív-liberális kormánykoalíció bármilyen módon megpróbálja szigorítani a sztrájktörvényt, akkor a szakszervezetek „szándékosan törvénysértő módon” fognak fellépni.

„Szüleink és nagyszüleink, miután vereséget mértek a fasizmusra Európában ... megteremtették számunkra a jóléti államot, az NHS-t, az univerzális oktatási rendszert. Mindez ma támadás alatt áll” – mondta a szakszervezeti vezető.

Kapcsolódó hírek