Costa Concordia: a sziget is egy vagyont követel

MTI/iho   ·   2015.01.29. 19:10

A hajószerencsétlenségről zajló elsőfokú perben a több mint 1400 lakosú Giglio önkormányzatát képviselő ügyvédek 200 millió euróban (több mint 600 milliárd forintban) határozták meg a sziget által elszenvedett kár értékét. Ebből 20 millió euró előleg azonnali kifizetését sürgették.

Sergio Ortelli, Giglio polgármestere és az általa vezetett testület számításai szerint a három évvel ezelőtt a sziget partjainál bekövetkezett baleset Giglio arculatában és idegenforgalmában is kárt okozott. Becslésük szerint a 2012–2014 közötti időszakban (a Costa Concordia roncsát ugyanis csak tavaly nyáron vontatták el a helyszínről) a sziget csak a turizmus visszaesése miatt ötmillió eurótól esett el – annak ellenére, hogy a katasztrófaturizmusnak viszont az egyik célpontjává vált.

Giglio önkormányzata erejét felülmúló vészhelyzetben találta magát: amikor a Costa Concordia zátonyra futott, elsőként a sziget lakosai nyújtottak segítséget és ellátást a tengerjárón levő 4229 embernek. A katasztrófa a szigetet és az ezt körülvevő tengerszakasz életét is teljesen felbolygatta: az önkormányzat a vészhelyzet kezelése miatt késleltetni kényszerült addigi rendes tevékenységét, felfüggesztették a közmunkákat, akadozott a sziget körüli hajóforgalom, miközben a Costa Concordia egyenesbe állításához és elvontatásához Giglio tengere hatalmas építkezési és fúrási területté vált.

A Costa Concordia elsőfokú perének utolsó napjai zajlanak a toscanai Grosseto városi színházának nagytermében kialakított bíróságon. Az ügyészség 26 év 3 hónap börtönt kért az egyetlen vádlottra, Francesco Schettino volt kapitányra. Az ítélet február közepe felé várható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek