CSA-Travel-Korean összjáték

iho   ·   2013.12.05. 19:00
cim2

Tovább zajlik a cseh légiközlekedés izgalmas átrendeződése: miután a Korean Air tavasszal 44 százaléknyi tulajdonrészt szerzett a CSA cseh nemzeti légitársaságban, most további 34 százalékot vásárol a részvényekből, de ezt a mennyiséget azonnal továbbadja a Travel Service-nek. A Travel Service így résztulajdonossá válik a cseh nemzeti légitársaságban, miközben együttműködő partnerévé válik a Koreannak, amely ennek révén negyven új desztinációra tudja hordozni Szöulból az utasokat prágai átszállással Európa sok tája felé – adja hírül az iho/repülésnek eljuttatott közlemény.

A logika abból a szempontból is érthető, hogy a Korean nem lehet közvetlenül többségi tulajdonosa egy európai uniós cégnek, az pedig rengeteg hátránnyal járna, ha a CSA egy unión kívüli többségi tulajdonos miatt megszűnne uniós légitársaság lenni, logikus tehát hogy egy másik uniós cég, a Travel Service birtokolja a plusz csomagot. Eközben, amint a tranzakcióról szóló közlemény hangsúlyozza, a CSA nem szűnik meg a Cseh Köztársaság nemzeti légitársasága lenni.

A megállapodást még a trösztellenes hatóságnak is vizsgálnia kell, tehát a terv megvalósulása még hónapok kérdése. Mindenesetre amint a tranzakciók zöld jelzést kapnak, a társaság jelenlegi igazgatótanácsi elnöke és vezérigazgatója visszavonul mindkét posztjáról. Philippe Moreels ezt a közleményben úgy magyarázza, hogy a négyéves szerkezetváltási folyamat lezártával új vezetési stílusra is lesz szükség a cégnél. Az is az ilyenkor szokásos változások egyike, hogy az új tulajdonosi szerkezetnek megfelelően alakul át magának az igazgatótanácsnak az összetétele.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek