Csökkent a DB nyeresége az első félévben

Joó Ferenc   ·   2018.07.30. 12:00
ice-nagysebesseg-deutschebahn-palya_kislid

2018. első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 6,7 százalékkal csökkent az áruszállítás árutonnakilométerben kifejezett teljesítménye a Német Vasutaknál (DB). A folyamatosan romló pontosság ellenére a távolsági személyszállítás teljesítménye ugyan hat százalékkal nőtt (19,5 milliárdról 20,6 milliárd utaskilométerre) a tavalyi első hat hónap hasonló adatához képest, de a regionális forgalom teljesítménye ugyancsak 20,6 milliárd utaskilométeren stagnált. Az adózás előtti nyereség (EBIT) így 17,4 százalékkal csökkent 2017. első félévéhez képest, mindössze 974 millió euróra rúg.

A München és Berlin közötti nagysebességű pályaszakasz nagyon dobott az utasszámon (forrás: spon.de)

Mindezek ellenére a DB nincsen rossz helyzetben, hiszen a bevételek összességében 2,3 százalékkal növekedtek. A csoport teljes bevétele az első félévben huszonegy és fél milliárd euró volt és azzal számolnak, hogy év végére közel negyvennégy milliárd euró bevételre tudnak szert tenni, ami megegyezne a tavalyi teljes évi bevétellel.

Idén az első félévben a francia vasutasok hosszú sztrájkja okozott nagy forgalomkiesést a DB-nél, januárban pedig súlyos viharok bénították meg a vasúti közlekedést Németországban. Tavaly viszont a rastatti alagút lezárása, továbbá a Xavier és Herwart -ciklonok rendre a második félévi teljesítményre voltak negatív hatással. Így közel sem lehetetlen, hogy a gyengébb első féléves eredmények ellenére a teljes évi adózás előtti nyereség elérje a 2017-es szintet.

A DB most százmillió eurós beruházási programot indít a kellemetlen pontossági mutatók javítása érdekében. Míg 2016-ban a vonatoknak még 78,9 százaléka érkezett időben vagy csak pár perces késéssel célállomásához, tavaly ez a mutató már csak 78,5 százalék volt, az idei első félévben pedig a vonatoknak mindössze 77,4%-a volt rendes (ami vasutas nyelven azt jelenti, hogy menetrend szerint, késés nélkül közlekedett), ami további bő egy százalékos esést jelent.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek