Csomagdíjakkal a válság ellen

iho/repülés   ·   2011.10.27. 19:28

A globális válság sokkoló hatásai nem kímélik a világ légi közlekedését sem. Ebben a helyzetben a légitársaságoknak nem maradt más választásuk, mint a különféle felárak és pótdíjak bevezetése – olvasható a TTG hírlevelében.

Az utasok megsarcolásának egyik elterjedt módszere lett például a csomagok eltérő mértékű „megadóztatása”, amikor a légitársaságok egyre lejjebb szorítják a díjmentesen szállítható táskák számát és súlyát, miközben mind magasabb extradíjat számítanak fel a limitet átlépőkre. A poggyászdíj sokáig csak a fapadosoknál fordult elő. A csomagok ki- és berakodása ugyanis nemcsak többletköltséget jelent, hanem időigényes is. Ezért az utasokat régóta arra igyekeznek ösztönözni, hogy csak kézipoggyásszal utazzanak, a csomagok feladásáért pedig külön díjat kérnek.

A hagyományos fuvarozók csak óvatosan kezdték követni ezeket a módszereket, de egy felmérés szerint tavaly év végén 26 vizsgált légitársaság közül már hét kért különdíjat az első, míg tizenhét a második csomag kezelése után. Előbbieknél (valamennyi amerikai belföldi fuvarozó volt) ennek összege 15-25, míg utóbbiak esetében átlagosan 35 dollárt tett ki. Sajnos ezek a díjak egyre borsosabbak, s immár egyre több európai légitársaság is a „poggyászadó” bevezetésével igyekszik pótolni csökkenő bevételeit.

Az idei téli menetrendi időszaktól az El Al és a Malév egyaránt módosította korábbi fuvarozási szabályzatát. Az izraeli nemzeti fuvarozónál november 1-jétől a turistaosztályon egy, maximum 23 kilogramm súlyú poggyász adható fel díjmentesen. 23c26 kilogramm között 20 dollár, 26–32 kilogramm között pedig további 50 dollár felárat kell fizetni. A poggyász megengedett maximális súlya egyébként maximum 32 kg lehet. A második feladott csomag díja 23 kilóig egységesen 100 dollár, 23–26 kilogramm között további 20, 26–32 kilogramm között pedig 50 dollár felár fizetendő. Minden további poggyász feladása esetén az aktuális kilónkénti túlsúlydíjat számítják fel. A Business osztályon az első csomag 32 kilóig ingyenes, míg a második feladott poggyász 32 kilóig 100 dollár. A First Classon két – csomagonként maximum 32 kilogramm súlyú – poggyász adható fel ingyenesen.

A Malév új szabályzata a 2011. október 30. után vásárolt jegyekre vonatkozik. A legfontosabb újdonság, hogy turistaosztályon egy olyan 23 kilogramm súlyú poggyász adható fel díjmentesen, amelynek összmérete (magasság+szélesség+hosszúság) nem haladja meg a 158 centimétert. A további csomag extra poggyászdíja 23 kilogramm súlyhatárig 60 euró. A Malév megszüntette a kilónkénti túlsúlydíjat is, helyette egységesen 75 eurót kell fizetni, de egy poggyász súlya nem haladhatja meg a 32 kilogrammot. Kézipoggyászok esetében a Malév a turisták esetében 8 kilóban, a Business osztályon pedig 18 kilóban maximálja az összsúlyt.

Kapcsolódó hírek