Csúszik a Malév utasainak kártérítése

iho/repülés   ·   2012.11.22. 08:40

Egyelőre nem hajlandó magára vállalni a Malév-jegyek árának visszatérítésével járó kockázatot a nemzetközi légi szállítmányozó szövetség. A IATA erről levélben értesítette az Európai Utazásszervezők és -Közvetítők Szövetségét. Az ügy kétszázezer jegyvásárlót érint – írja a Magyar Hírlap.

Még augusztus végén jelentették be, hogy sikerrel járt a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) és az International Air Transport Association (IRIME) hét hónapos küzdelme: a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) visszajuttatja a nála lévő Malév-pénzeket. Ám erre máig nem került sor, és még egy jó ideig nem is fog.

Az MHO megkeresésére Simon András, MUISZ közlekedési szakterületi felelőse elmondta, a MUISZ IATA-val folytatott tárgyalásait az európai szinten is támogatott szakmai egyesülés, az Európai Utazásszervezők és -Közvetítők Szövetség (ECTAA) is segítette. Így született az IATA és a Malév között az a megállapodás, amely lehetővé tette volna, hogy az utazási irodákban vásárolt, de a csőd miatt már fel nem használható repülőjegyek után kártérítést kaphassanak a pórul járt utasok.

Kérdésünkre válaszolva közölte, a visszatérítés mintegy kétszázezer utast érintett volna. Miután a kifizetésre a mai napig nem került sor, az IRIME és a MUISZ megsürgette az ez idáig elmaradt fizetést – fogalmazott Simon András. Mint mondta, az IATA válaszlevelében az áll: amíg ebben az ügyben bírósági döntés nem születik, kockázatosnak tartja a Malév-jegyek árának visszatérítését.

A szakember kifejtette, a MUISZ és az IRIME álláspontja továbbra is az, hogy a pénz-visszafizetési megállapodást teljesíteni kell. Mégpedig azért, hogy az irodákon keresztül az utasokat legalább részben kártalanítani lehessen. A jelenleg is zajló bírósági eljárás lezártának időpontja nem ismert, így nem tudni, mikorra születik meg az a bírósági döntés, amely ezt a kérdést rendezi.

Kapcsolódó hírek