Csütörtöktől Csisztapusztára csak kisvonattal!

iho/vasút   ·   2021.06.28. 18:00
00_fenyves_csisztapuszta

Közel két évtizedes forgalomszünetelés után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút csisztai vonalán. A kedvelt gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, így a Balatontól kellemes vonatozással közelíthető meg a híres buzsáki pihenőhely. A nyári főszezonban Balatonfenyvest Csisztapusztával és Somogyszentpállal is 6-6 vonatpár köti össze a kirándulók nagy örömére.

A július 1-jétől érvényes nyári menetrend szerint a fürdő nyitva tartásához igazodva járnak a vonatok a felújított vonalon: Balatonfenyvesről 8:50 és 18:50 között, Csisztafürdőről 9:35 és 19:35 között kétóránként indulnak, a menetidő irányonként 35 perc lesz. A somogyszentpáli vonalon hajnaltól estig ugyancsak hat vonatpár közlekedik, kiszolgálva ezzel a hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) is. A vonatok a köztes megállóhelyeken csak akkor állnak meg, ha a leszállási szándékot előre jelezték a vonatkísérő személyzetnek, vagy ha van felszálló utas.

(fotók: MÁV)

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. Csisztafürdő az újjáépített vonalon lényegesen gyorsabban válik elérhetővé a Balaton-partról, mint közúton, és utazás közben az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, a kisvonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A járatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest huszonöt százalékkal olcsóbban lehet jegyet váltani. A tavaly bevezetett Balaton24 és Balaton72, illetve az idén új Balaton24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni a kisvasúton, ezáltal is élénken bekapcsolódik a tópart turisztikai célú közlekedési kiszolgálásába.

A kisvasút több állomásán (Balatonfenyvesen, Imremajornál, Csisztafürdőn) a kiegészítő létesítmények, felvételi épületek kivitelezése jelenleg is zajlik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az önkormányzatok által elnyert forrásból.

A kisvasút részletes menetrendjét itt megtalálják.

További jó hír, hogy Balatonfenyvesen áll munkába a Bugaci Kispöfögő. Kecskemét kedvelt gőzösét május 20-án tették trélerre a MÁV Halasi úti állomásán, másnap már új otthonában volt.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek