Dél-alföldi buszbetyárok

iho/közút   ·   2019.05.04. 18:00
ndv-812_400

Próbáljuk meg elképzelni, mi futhatott át annak az autóbuszvezetőnek a fején, aki korai munkába indulva meglátta járművét elsuhanni az utcán, talán valami kavarodás lehetett a vezénylésben, egyik kollegája cserélt vele, ami nem jutott az eszébe, netán Laci kolléga kért magának egy fordát aznapra mert amúgy is kevés az órája és a forgalmisok ráültették a sándorfalvi Volvóra? A döbbenet akkor érkezhetett, amikor a diszpécser kolléga megerősítette, neki kell hamarosan elindulnia a járatával. No, de akkor ki vezette a buszt? Egy ország beszélt arról, hogy bizony az estéből éjszakába nyúló partizáskor elfogy a cigaretta, viszont a lendület nem hagyott alább, fel kell keresni a dohányboltot. Mi a teendő akkor, ha a környékbeli dohányboltok már rég bezártak, a megoldás pofonegyszerű: pattanjunk be a kintalvós Volvóba, és menjünk be a közeli nagyvárosba. A négy „nagylány” – állítólag egyik sem volt nagykorú –, úgy gondolta, beülnek a buszba, teendő nincs, kormányozni, gáz és fék. A váltó kezelésével nem kellett foglalkozni, a hollandoktól használtan vett autóbusz automata váltós, a D fokozat, ha megvan, már lehet is indulni, hisz cigi nélkül nincs szórakozás. A buszozás közben annyira megjött a hangulat, hogy még a Mars térre is benéztek a busszal, hisz teljesen természetes, onnan közlekedik minden nap, az más kérdés, hogy az egyirányban átjárható buszpályaudvart a forgalommal szemben szelték át, egy oszlopot is megdöntve. A küldetés teljesült: a cigarettát sikerült egy éjjel-nappal nyitva tartó üzletben beszerezni.

A sándorfalvi cigitúra áldozata, a lányok megkapták, amit szerettek volna, az utasok viszont nélkülözni kénytelenek a komfortos járművet egy ideig (fotó: Bohus Dávid)

Még csak pár hét telt el, egy másik történet is az éjszakából indul útjára. Ha valaki minden pénzét elbulizza és nem akarja az első buszt megvárni, a költséghatékonyság egyik módszere lehet, ha gyalog indul útjára. Hasznos – különösen jó időben – ha a kellemes hajnali időben sétál, kitisztul, kellőképpen elfárad, hogy aztán jól kipihenhesse magát. A hazajutás vágya vezérelt egy fiatalembert, aki vélhetően rettenetesen ráunt arra, hogy órákon át tartó gyaloglás után még mindig Szegeden van, a szőregi városrészben, pláne, hogy a makói irány után a tiszaszigeti átvezető szakasz is végeláthatatlanul hosszú. Mint kiderült a 19 éves fiatalember a malomnál tárolt vadonatúj Mercedes Conectóban látta a lehetőséget, hogy a maradék fél órát már nem gyalogolja le a továbbiakban, ösztön vagy vakmerőség vezérelte, hogy elindítsa az autóbuszt, de vezetési rutin hiányában mégiscsak az lesz a megoldást, ha az összetört járművet otthagyja, és a biztosabb gyalogláshoz tér vissza.

Éjszakai séta helyett elkötött Mercedes Conecto Szőregen. A buszt összetörték, a 19 éves fiatalembernek köszönhetően egy komfortosabb busszal kevesebb jár a városban (illusztráció: szeged.hu/Szabó Luca)

Az esetek nem maradtak szerencsére következmények nélkül, a rendőrség eljárás alá vonta az elkövetőket, szerencsére személyi sérülést nem, de anyagi károkat okoztak a regionális közlekedési társaságnak, akik persze ügyesen felmérve a helyzetet a legális járművezetőknek közzétett álláshirdetésekben is felhívják a jelentkezők figyelmét, hogy tisztességes hozzáállással náluk bármikor vezethetnek autóbuszokat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek