Díjeső a Dunán – 1. rész: vitorlázórepülők

Ugrósdy Márton   ·   2016.03.01. 16:15
cim

Nagy távok, remek repülések

A már-már szokásosnak számító díjesőben részesültek a vitorlázórepülők a budapesti Európa-hajón a Magyar Repülő Szövetség éves díjátadó ünnepségén. A 2015-ös év nagyon mozgalmas volt a szakágnak, ugyanis az őcsényi, rendkívül nagysikerű Európa-bajnokság mellett volt itthon két Nemzeti Bajnokság és több területi verseny, 32 új országos és nemzeti rekord, két új gyémánt és három új aranykoszorú is.

A díjazottak felsorolását talán érdemes az év sportolóival kezdeni: a felnőttek között az Alföldi Repülőklub két kiválósága, Szabó Péter és Vadászi Viktória lettek a legjobbak. Péter kiváló teljesítményt nyújtott az őcsényi Eb-n, a januári ausztrál nemzeti bajnokságon – a jövő évi világbajnokság felkészülési versenyén – pedig hetedik lett.

Mészáros László, az MRSZ elnöke és Bagoly (A díjkiosztóról készült fotókat Rácz Erika készítette)

Viki megnyerte a Magyar Vitorlázórepülő Kupa női értékelését, nyár elején pedig egy olasz versenyen remekelt. Az év ifjúsági sportolója Arday Dániel (Malév) lett, aki itthon és idegenben is kiválóan repült, az ausztráliai ifi világbajnokságon pedig egy napi győzelmet is megszerzett.

Az év leghosszabb repüléséért járó Rotter Lajos vándordíjat Hegedűs László Bagoly kapta meg (immár sokadik alkalommal) 750 kilométeres repülésével, amivel egyben új Európa-rekordot is felállított. A magassági repülésekért járó díjakon fiatalabb pilóták osztoztak: a Turul-vándordíjat Balásházy János (MSE) érdemelte ki, míg az Icarus-vándordíj idén Paszternák Gáboré (Borsod Megyei RK) lett. Sajnos az idei évben még nem volt olyan időjárási helyzet, hogy az igazán nagy magasságok kirepülését lehetővé tevő hullám kialakuljon, így Gábor is egy külföldön repült teljesítményével nyerte el az elismerést.

Arday Dániel, Bíró Bálint, a legjobb ifjúságiak

A legjobb ifjúsági pilótákat elismerő Lányi Alapítvány díjazottjai Arday Dániel és Bíró Bálint (MÁV) lettek. Mind a ketten nagyon jó szezont zártak idén, a Nemzeti Bajnokságon is eredményesen szerepeltek, mindenképpen biztató jel, hogy az utánpótlás területén is vannak ígéretes pilóták, akik néhány év múlva akár már a felnőtt mezőnyben is megmutathatják tehetségüket külföldön.

A rekordok terén 2015 igen jó termést hozott: 32 új csúcsot sikerült felállítani, ráadásul Bagolynak köszönhetően egy új Európa-rekordot is a magáénak mondhat a magyar vitorlázórepülés. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Laurinyecz Sándor–Borkuti Béla kettős is, akiknek repüléseiről korábban portálunkon is olvashattak. Rajtuk kívül még Verebélyi Zoltán, Bartolf Richárd, Réti István, Basa Richárd (mind Alföldi) és Sindely János (Malév) voltak eredményesek.

A legfontosabb hazai szervezésű verseny az őcsényi Eb volt

Nem maradhatott el a Magyar Vitorlázórepülő Kupa győzteseinek elismerése sem: a tavalyi évhez hasonlóan ismét az Alföldi RK dominálta a mezőnyt. Az I. kategóriában idén Verebélyi Zoltánnak sikerült a lehetetlen, és megelőzte Bagolyt a végső értékelésben, a harmadik a hatalmas és gyors távokat repülő Laurinyecz Sándor (Kvasz) lett. A régebbi gépeknek kedvező II. kategóriában Szabó József (ARK) lett első, Siket Zsolt (Dunaferr) és Aczél Ferenc (ARK) előtt.

Az ifjú ezüstkoszorúsok versenyében Arday Dániel, Vancsó Ambrus (Dunaferr), Bíró Bálint (MÁV) lett a végső sorrend. A hölgyeknél Vadászi Viki mögött Filemon Edina (Esztergom) és Muráti Judit (Malév) végeztek. Az ifi értékelésben Arday Dániel, Vámosi Tamás (Opitz), Bíró Bálint lett a végeredmény. A klubok között az ARK lett az első, kétszer annyi pontot szerezve mint a második Dunaferr, harmadik a Debrecen. A klubok csapatversenyében (ahol a három legjobb pilóta eredménye számít) szintén Alföldi, Dunaferr, Debrecen eredmény született.

Laurinyecz Sándor

A hullámhiány rányomta a bélyegét az új koszorúkra, viszont így is született két új gyémántkoszorú (Salamon Árpád – Opitz és Bódis Bence – Siófok), valamint három aranykoszorú is (Érdi Balázs – MÁV; Paszternák Gábor – Miskolc; Gangl Gábor – MÁV).

A vitorlázórepülőknek a szokásos díjakon kívül még három fontos elismerés jutott: Aczél Ferenc és Nemes Sándor az MRSZ Elnöki Különdíját kapták a magyar repülés érdekében végzett évtizedes munkájuk elismeréseként, míg Daróczy János, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség alelnöke és a sportbírói testület alapító tagja az UL-szakág különdíját kapta meg a nemzetközi rekordok hitelesítésében játszott kulcsfontosságú szerepéért.

Hamarosan kezdődik az új szezon, jöhetnek az új eredmények

A díjátadóval hivatalosan is vége lett a 2015-ös szezonnak, és vannak olyan repülőterek, ahol néhány héten belül már indul is a 2016-os évad. Bízunk benne, hogy a következő év is legalább ennyire sikeres lesz, mint az előző.

Terveink szerint hamarosan közreadjuk a többi szakág díjazottjainak az igencsak terjedelmes listáját is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek