Döntés várható az amerikai hajóbaleset ügyében

MTI   ·   2011.11.01. 08:39

Rónai Péter, az áldozatok szüleit képviselő – jelenleg Magyarországon tartózkodó – amerikai ügyvéd elmondta, hogy nehéz döntés vár a szövetségi bíróra, „nem lenne a helyében”.

Philadelphia belvárosában a Delaware folyón tavaly július 7-én egy városnéző vízibusznak ütközött egy 76 méter hosszú uszály. Az úgynevezett kacsahajón két kísérő tanárral egy 13 fős magyar diákcsoport is utazott, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiatalember a folyóba fulladt.

Az amerikai nyomozók szerint az uszályt kormányzó Matt Devlin többször is mobiltelefonon beszélt a családjával egy sürgős ügy, gyermeke súlyos betegsége miatt, a kirándulókat szállító „kacsahajó” pedig a Delaware folyón vesztegelt. Az ütközés a két magyar fiatalon kívül még 35 embert sodort veszélybe. A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság júniusi vizsgálati jelentése szerint a kapitány internetezett is munkája közben.

Az ügyészség  gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat idén nyáron, az eljárás során a megvádolt hajóskapitány elismerte bűnösségét. Az amerikai törvények alapján legfeljebb három évet kaphat, de az ügyvéd szerint nem születik szigorú ítélet. Egy hasonló, 11 emberéletet követelő vízi balesetnél, ahol a kapitány gyógyszerek hatása alatt állt, csupán másfél éves börtönt szabott ki a bíróság.

„Devlin nem rossz ember, és az eset kapcsán sokan követtek el hibákat. A baleset okozója korántsem egyedül a kapitány” – hangsúlyozta az ügyvéd, aki főként a kártérítési perben látja el az áldozatok hozzátartozóinak jogi képviseletét. A jogász többek között rámutatott arra, hogy a kis kirándulóhajó kapitánya sem állt a helyzet magaslatán, de több cég felelősségét is vizsgálni kell a másik – januárban kezdődő – eljárásban, amelyben a bíróság a kártérítésekről határoz majd.
Az MTI-hez eljuttatták a két áldozat szüleinek a kapitánnyal szemben eljáró bírósághoz intézett nyilatkozatát. Ebben a szülők leírják, hogy egyedüli gyermekeiket veszítették el.

„A haláluk óta nincs miért élnünk” – írta a két család.

A szülők megértik, hogy „Mr. Devlinnek oka volt bizonyos dolgokat megtenni azon a végzetes napon, de nem hagyható figyelmen kívül, hogy rossz döntéseket hozott, amely döntések tragikus következményekkel jártak, s ezért meg kell őt büntetni.”

A két család a nyilatkozatában kiemeli, hogy „miközben szemernyi kétség sincs afelől, hogy Mr. Devlin rosszul döntött, bízunk benne, hogy a bíróság tisztelt tagjai egy másodpercig sem gondolják, hogy egyedül és kizárólag őt terheli felelősség a történtekért.”

„Ezúton is kifejezzük az amerikai igazságszolgáltatásba vetett hitünket, s bízunk benne, hogy megfelelő mértékű büntetésben részesítik Mr. Devlint, de reméljük, nem engedik, hogy egyedüli bűnbakként álljon Önök előtt, azon cégek és személyek helyett, akiket szintén súlyos felelősség terhel az ütközés s vele gyermekeink halála miatt. Egyetlen, a tragikus balesetért felelős cég és személy sem maradhat büntetlenül, s folytathatja tevékenységét vagy élhet tovább, mintha mi sem történt volna” – áll a két áldozat szüleinek az eljáró amerikai bírósághoz intézett nyilatkozatában.

Kapcsolódó hírek