E-útdíj: üres a határ, nem mernek belépni?

iho   ·   2013.07.02. 13:03
Útvonaltervező tabletekkel, szórólapokkal, tolmáccsal segítette kedden a szerb-magyar határon a belépő kamionosokat az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 36 órája indult a használatarányos útdíjfizetés, az eddigi 3375 forint helyett több mint 27 ezret hagynak a kasszánál a Röszek-Hegyeshalom között közlekedő kamionosok.

– Minden nagy változtatás indulása okozhat nehézségeket, emellett informatikai rendszerünket külső támadás is érte. A hétfői üzemszüneteket követően keddre stabilizálódott a helyzet. Az értékesítési pontokon lehet viszonylati jegyeket vásárolni – mondta kedden délelőtt Kibédi-Varga Lajos, a röszkei autópálya-átkelőn tartott sajtótájékoztatóján, amelyről a délmagyarországi portál tudósított.

Az e-útdíj projekt szakmai szóvivője kifejtette, a határokon megszűnt a torlódás. Az alsóbbrendű utak használatával kapcsolatban elmondta, hazai és nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az ilyen jellegű átrendeződések időszakosak. – A lakott területeket nem fogja túlzott tranzitforgalom terhelni – tette hozzá.

Kibédi-Varga Lajos azt is elárulta, a segítőket több műszakban, nappal alkalmazzák, az éjszaka érkező kamionosok az értékesítési pontokon dolgozó munkatársaktól kaphatnak tájékoztatást. Emlékeztetett, a HU-GO oldalon meg lehet vásárolni a viszonylati jegyeket, nincs fennakadás a weblapon.

Szokatlanul kevés kamion lépett be az országba Röszkén: a speditőrök szerint az e-útdíj körül kialakult káosz miatt. – Nincs kamion. Nem mernek nekiindulni, sok szerb vasárnap éjszaka kérdezte, hol vegyenek matricát – mondta egy neve mellőzését kérő alkalmazott. Egy szerb kamionsofőr pedig azt sérelmezte, hogy nem lehet letérni az előre megváltott útvonalról, így dugó esetén állva ketyeg a tachográf. – Ma is baleset volt az M0-áson, 15 kilométeres sor állt. Kerülni sem tudok Go-Box nélkül. Utóbbit pedig nem lehet kapni – mondta a fuvaros. Hozzátette, a regisztráció nélküli viszonylati jegy is csak 24 óráig érvényes.

Kapcsolódó hírek