EADS: a kormányok lemondanak a vétójogról

iho/repülés   ·   2012.12.06. 11:00
eads_cim

„Messzemenő változtatásokról” született megállapodás, átalakul az Airbus anyavállalatának, az EADS-nak a tulajdonosi szerkezete – adta hírül az európai óriáscég.

A terv szerint Franciaország és Németország egyenlő tulajdonosi pozíciókat nyer, mindkét országnak 12-12 százaléknyi közvetlen részesedése lesz, míg Spanyolország négy százalékot birtokol. Mindeközben mind a most 15 százalékot tulajdonló német Daimler, mind a 7,5 százalékos francia Lagardere erősen csökkenti részesedését a részvényállományból, hangzik az EADS közleménye.

Miközben Franciaország és Németország növelheti közvetlen tulajdonrészét, a teljes francia, német és spanyol részesedés a mostani 50 százalékról 30 százalék alá csökken. És ami igen fontos lépés, a nemzetközi vállalat vezetésének „normalizálása és egyszerűsítése” érdekében a részt vevő államok lemondanak a döntéshozatalban eddig birtokolt vétójogukról.

A részvények nagy része, hetven százalék, kikerül a szabadpiacra.

Tom Enders, az EADS elnöke közleményében nagy lépésnek minősíti a változásokat, amelynek révén az európai óriáscég stratégiájáról és projektjeiről a „speciális részvényesek” felőli „minden külső behatás nélkül” dönthet az igazgatótanács.

Kapcsolódó hírek