Halállal végződött a születésnapi tandemugrás

iho   ·   2013.10.20. 11:48
cim

Ejtőernyősökkel a fedélzetén zuhant le egy légcsavaros-gázturbinás Pilatus PC-6-os Belgiumban, a balesetnek tizenegy halálos áldozata van, köztük egy nő, aki születésnapjára kapta a tandemugrást.

A gép mintegy hetvenöt kilométerre Brüsszeltől, Temploux repülőtérről szállt fel, Namur közelében. A szemtanúk szerint a gép ismeretlen okból mintegy háromezer méter magasból zuhant le, ennek ellenére, noha többen megpróbálták, egyetlen utas sem tudott épségben földet érni az ernyőjével. A Turbo Porter a földön kigyulladt, és noha legalább egy utasa ekkor még életben volt, a lángoló roncsok közül nem sikerült kiszabadítani.

A lapbeszámolók szerint zuhanás közben a gépről darabok váltak le, valaki úgy látta, hogy a gép furcsán föl-le mozog, majd az egyik szárnya leszakadt. A hírekből egyelőre ugyanakkor egészen biztosan nem derül ki, hogy ez már a zuhanás közben történt, vagy a szárny törése okozta volna a zuhanást. Az AP úgy idézi az eseményt, hogy a gép azután került zuhanóspirálba, miután darabok váltak le a szárnyról.

A helyi ejtőernyős klub vezetője azzal magyarázza a történteket, hogy a zuhanóspirálban fellépő túlterhelés miatt voltak képtelenek a PC-6-os utasai kikerülni a gépből és ejtőernyőjükkel megmenekülni. Ellenőrzött módon egyébként a gép nagyon is remekül képes „irányítottan zuhanni”, amint az alábbi videó is mutatja: az ejtőernyősök elhagyják a gépet, majd vele együtt  tartanak a föld felé.

A svájci gyártmányú PC-6-os Turbo Porter sokoldalú, sokfelé használatos, rendkívül megbízható, strapabíró gépnek számít, nálunk is repült néhány példánya. Erős hajtóműve és szárnykiképzése miatt nagyon rövid távolságon képes fel- és leszállni, nem igényel szilárd burkolatú pályát, ezért szívesen alkalmazzák gyenge infrastruktúrájú vidékeken teher- és személyszállítóként, és sok helyen, például Ausztriában, a légierő is használja futárgépként.

Tíz utas maximális, de elméletileg még a limiteken belüli terhelést jelent.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek