Gyorshír: eladó a Budapest Airport?

iho/repülés   ·   2020.10.09. 12:20
_V_04341cr

Most, hogy olcsóbb, "Orbán szövetségeseinek" magyar konzorciuma tervezi megvásárolni a reptérkezelőt, állítja a Bloomberg.

A portfolio.hu adta közre, hogy a Bloomberg az előzetes tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt állítja, egy magyarokból álló konzorcium ajánlatot tett a budapesti reptérre. A Budapest Airport három jelenlegi tulajdonosa, a szingapúri állami befektetési alap, a GIC, egy kanadai nyugdíjalap, és az AviAlliance, egy reptereket működtető, szintén kanadai cég. A Bloomberg szerint a tulajdonosoknál egyelőre nincs tervbe véve a reptér eladása.

A hírügynökség anyagának eredeti cÍme: "Orbán szövetségesei próbálják átvenni az ellenőrzést a Budapest Airport felett.")

A koronavírus-válság, ami a légiközlekedési szektort különösen súlyosan érintette, lenyomta a repterek értékeltségét, így most olcsóbban hozzá lehetne jutni a reptérhez, olvasható a Portfolio.hu cikkében. Tavaly, még mielőtt kitört volna a járvány, 3 milliárd euróra becsülték a reptér értékét.

A budapesti reptér forgalma dinamikusan növekedett az elmúlt években a fapados légitársaságoknak köszönhetően, tavaly 43 százalékkal nőtt a Budapest Airport bevétele, 331 millió euróra. De a koronavírus miatt idén mintegy 90 százalékos forgalomcsökkenéssel számol a vállalat.

(fotók: Budapest Airport)

A konzorcium tagja még a Mol mellett Jellinek Dániel, az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Indotek Csoport alapítója és Magyarország egyik leggazdagabb embere a Bloomberg szerint.

A Budapest Airportot 2005-ben privatizálták, de a reptér magyar kézbe kerülése beleillene az Orbán-kormány céljaiba, nem titkolt  ugyanis, hogy szívesen látnak magyar tulajdont az olyan stratégiai ágazatokban, mint az energia – vagy például az infrastruktúra. A kormány idén már nyitott a légiközlekedés felé, 90 százalékos részesedést vásárolt a sármelléki reptérben.

A Bloomberg közlése szerint sem a kormányzat, sem a tulajdonosok, sem pedig az állítólagos ajánlattevők nem kommentálták az értesüléseket. Az AviAlliance egyedül annyit reagált, hogy hisznek a befektetésük hosszú távú növekedési potenciáljában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek