Elenyésző a biztosítóegyesületek részesedése

MTI   ·   2011.10.27. 10:30

A Magyarországon jelen lévő nagy európai biztosítók közül több anyacége egyesületi formában működik, ilyen a dortmundi székhelyű Signal Iduna csoport, aminek magyar tagja a Signal Biztosító. Németország tíz legnagyobb pénzügyi és biztosítási konszernje közé tartozik, 1907-ben kézművesek alapították egyesületként, és a mai napig ebben a formában működik, de a leányvállalatai viszont már gazdasági társasági formában tevékenykednek.

Hasonló a felépítése a Groupama Garancia Biztosító francia tulajdonosának, a Groupama csoportnak is. Ezt dél-franciaországi szőlőművelők alapították kölcsönös biztosítóegyesületként, bő száz éve, mára a kontinens tienötödik legnagyobb biztosítója lett.

Magyarországon a Magyar Biztosítók Egyesülete (Mabisz) mindössze egy egyesületi taggal rendelkezik, ez a KÖBE. A piaci részesedése megközelíti az egy százalékot, és ha hozzá vesszük a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetsége tagjainak, a mintegy tucatnyi mezőgazdasági, illetve szakmai szervezet biztosítóegyesületeinek díjbevételét, akkor is csak egy százalék körüli az arány.

A KÖBE cégformája ellenére biztosítóként működik, a két és fél milliárd forintos szavatoló tőkéje például háromszorosa az előírtnak, a befektetési állománya pedig meghaladta a nyolcmilliárd forintot, az összeg egy év alatt egymilliárddal emelkedett.

Kapcsolódó hírek