Elhunyt Vörös József, a Sínek Világa főszerkesztője

iho.hu   ·   2023.09.15. 08:15

A kitűnő szakember, építőmérnök, több nagyfolyami híd építésének irányítója, egyetemi, főiskolai oktató, számtalan cikk és tanulmány szerzője, alapítványi kurátor, a Hídépítő Vállalatnál, 1964-ben technikusként kezdte pályafutását.

Vörös József mérnöki diplomáját 1974-ben szerezte. Építésvezetőként több nagy folyami híd építését irányította. Munkáját az új vasbeton-építési technológiák bevezetése jellemezte (szabadon szerelés, szabadonbetonozás, szakaszos betolás). A szabadonszerelés első hazai alkalmazásáért 1976-ban megosztva Állami Díj kitüntetést kapott.

A Budapesti Műszaki Egyetemen, a Közlekedési Távközlési Főiskolán és a Baross Gábor Oktatási Központban oktatott. Számtalan cikke, tanulmánya jelent meg különböző szaklapokban. Megalakulása óta kurátora a Vasúti Hidak Alapítványnak. 2007-ben a Magyar Köztársaság Lovag kereszt kitüntetésében részesült. Hosszú évekig szerkesztett patinás szakmai lapja, a sínek Világa idén 65 éves.

Vörös József emlékét megőrizzük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek