Elindult az első magyar műhold

iho/repülés   ·   2012.02.13. 09:06
515cim

Néhány napos halasztás után magyar idő szerint 11 órakor lőtték fel az első magyar műholdat Francia Guyanából.

A harminc méter hosszú és három méter átmérőjű, 137 tonna összsúlyú Vega hordozórakéta fejlesztését 1998-ban kezdték el, a projekt költsége 776 millió euró (230 milliárd forint), amelynek csaknem 60 százalékát Olaszország vállalta magára. A Vega az ilyen méretű hordozórakéták kategóriájában egyedülálló, egyszerre több műholdat képes akár eltérő pályára is állítani. Ez a képesség lényeges újdonság az európai hordozórakéta-palettán, de világviszonylatban is.

Kis terheket, 300 kilogrammtól 1500 kilogrammig szállít Föld körüli alacsony, 700 kilométeres poláris pályára, amelyekkel tudományos megfigyeléseket végeznek. Az északi félteke második legfényesebb csillagáról, a Vegáról nevezték el. Fejlesztésekor Ariane-5 technológiát is felhasználtak. Három szilárd hajtóanyagú fokozata, és egy folyékony hajtóanyagú felső modulja van – írja a space.com nyomán az MTI.

A műszaki egyetem oktatói és hallgatói által fejlesztett magyar űreszköz aprócska, mindössze egy kilót nyom, de annál többre képes – olvasható a szeretlekmagyarorszag.hu oldalon. A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született. Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10×10×10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet.

Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra.

A fedélzeten elhelyezésre került egy félaktív mágneses stabilizálórendszer, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

A felbocsátás helyszíne Francia Guyana, a kourou-i űrközpont, ahonnan a magyar műhold több hasonló szatellittel együtt az ESA Vega-hordozórakétájának első küldetésében vesz részt.

A sikeres pályára állás után körülbelül 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér, ezt követően a pikoműhold aktuális pozíciója folyamatosan követhető a fejlesztők honlapján.A felbocsátás költsége kb. 20 millió forint. A Magyar Posta emlékbélyeg kibocsátásával, a Magyar Nemzeti Bank pedig ezüst emlékérem kiadásával teszi emlékezetessé a felbocsátást.

Kapcsolódó hírek