Elkészült Veszprém déli elkerülőjének első szakasza

iho/közút   ·   2021.12.21. 15:00
veszprem_delielkerulo_01

A 8-as főút Litéri és Budapesti csomópontja között építettek meg új, kétszer két sávos pályát.

A Veszprém déli elkerülő projekt részeként adták át a NIF Zrt. beruházásában december 21-én a 8-as főút Litéri és Füredi csomópontjai közötti, hét és fél kilométer hosszú elkerülő út első szakaszát, mely a Litéri csomóponttól a Budapesti csomópontig vezet.

A beruházás során a kiemelten balesetveszélyes csomópontok különszintű csomópontokká fejlesztésére, átépítésére kerül sor. A teljes projektben kétszer két sávos, fizikai elválasztással, új pályaszerkezettel és burkolatszélesítéssel ellátott út jön létre, három – Budapesti, Almádi és Füredi – csomóponttal. A szakasz kapacitásbővítése mellett a meglévő burkolatot is korszerűsítik. A beruházásnak köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások.

A beruházás munkaszervezési szempontból két részre tagolódik: a Litéri és Budapesti csomópont közötti, illetve a Budapest úti és Füredi utcai csomópont közötti szakaszokra. A Litéri és az új Budapesti csomópontot is magába foglaló első rész határidőre elkészült koronaélen belül. Ezen a szakaszon a 47. és 48. kilométerszelvény között a korábbi nyomvonalat megtartva készült el az útpálya, a 49. kilométerszelvénytől pedig már az új nyomvonalon halad a 8-as főút. A régi Budapesti csomópontban elbontották a Körmend–Budapest szakaszt közvetlenül összekötő ágat. A Körmend–Veszprém–Győr irány az új különszintű csomóponton keresztül közelíthető meg. A gépjárművezetők december 21-től már kétszer két sávon közlekedhetnek ezen a szakaszon.

Elkészült a Veszprém déli elkerülő első, a 8-as főút Litéri és Budapesti csomópontjai közötti szakasza (fotók: NIF Zrt.)

Az útszakasz átadásán elhangzott: a beruházás hozzájárul a térség versenyképességének növeléséhez. Az új szakasz elsősorban a Balatonfűzfőről, Litérről és a környékről Veszprémbe dolgozni, tanulni járók mindennapjait könnyíti meg, de nagyon fontos a Balatonra igyekvők számára is.

Az Almádi különszintű csomópont átadása június végén megtörtént. A Budapesti és a Füredi csomópont között a jobb pálya le van zárva, itt jelenleg földmunkákat, valamint vízépítési munkákat végeznek. A forgalom a bal pályán, kétszer egy sávban halad. Az Almádi és a Füredi különszintű keresztezések között lévő, déli iparterületre vezető kerékpárutat november 15-én ismét megnyitották. A Füredi csomóponti hídnál megtörtént a gerendák beemelése, valamint a pályalemez és a pillérvédő szegélyek építése. Jelenleg a szigetelésvédő öntöttaszfalt készítése, és a téliesítés van folyamatban. A Füredi csomópontnál a záportározó építése, töltésépítés, valamint a háttöltés építése zajlik.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A 2010 óta átadott beruházásoknak köszönhetően vált négysávos úton megközelíthetővé Eger, Salgótarján, Sopron, Szolnok és Szombathely mellett Veszprém is. A gyors, kényelmes és biztonságos elérés mellett fontos igény, hogy a települések belterületeit a lehető legnagyobb mértékben mentesítsük az átmenő forgalom alól. A helyi zajterhelés, légszennyezés és baleseti kockázatok csökkentése érdekében az ország több pontján épülnek települési elkerülők Kaposvártól Jászberényen át Sajószentpéterig. Ajkától Zircig rengeteg település esetében az előkészítés zajlik, a tervezett fejlesztések többi között Bajánál, Etyeknél, Gyöngyösnél, Győrnél, Hatvannál, Környénél, Siófoknál és Soltvadkertnél javítják majd a közlekedési feltételeket.”

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: a város az útszakasszal még szebb és modernebb környezetben várhatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programokra érkező vendégeket, és tovább javul a lakók életminősége is. A város fő céljai között szerepel, hogy Európa legélhetőbb városai közé tartozzon.

A 8-as főút Veszprém déli elkerülő építése az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Strabag Építő Kft. végzi nettó 25,3 milliárd forint értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek