Elment Pécsett az utolsó múzeumi csille is

iho   ·   2013.11.02. 16:00
bmuz00

A Mecseki Bányászati Múzeum Földalatti Bányászati Múzeuma 1981-ben nyílt meg Pécs belvárosában, az egykori bortároló pincerendszer egy részében. Lejárata a város híres múzeum utcájában, a Káptalan utcában, a Vasarely-kiállítás udvarán van. Illetve volt...

A 20 méter mély, 400 méter hosszú és 1050 négyzetméter alapterületű „belvárosi bánya” a régió 1990-es években megszűnt szén- és uránbányászatának tárgyi emlékeit mutatta be.

A kiállítás 2004-től a soproni székhelyű Központi Bányászati Múzeum fenntartásában működött. A soproni múzeum kifizette a pécsi kiállítás felhalmozott mintegy másfélmillió forintos tartozását, de tovább már nem vállalja a finanszírozást. Az egyelőre nem tudni, mi lesz, hova kerülnek. Pontosabban a pécsi városvezetés állítólag átveszi a működtetést, ám az nem túl életszerű, hogy csütörtökön bezár az intézmény, a dolgozók megkapták Sopronból a felmondólevelüket, majd hétfőn minta mi sem történt múlva, megint ott lesz a nyitva tábla az ajtóban. A múzeumban hárman dolgoznak, a tárlat vezetőjének, Csethe Andrásnak az év végéig gondoskodnia kell a tárlat biztonságáról – olvasható a bama.hu honlapon. Ez a két hónap talán elég lehet arra, hogy Pécs átvegye a múzeum üzemeltetését. Már ha valóban akarják. Nagy Csaba alpolgármester mindenesetre derűlátó: „A Központi Bányászati Múzeum megkeresése után Páva Zsolt polgármester döntött, mégpedig úgy, hogy a város átveszi a pécsi Bányászati Múzeum működtetését. Vagyis szó sincs a bezárásról, azon dolgozunk, hogy a Janus Pannonius Múzeum keretében stabilan és hosszú távon működhessen a bányászati hagyományokat bemutató értékes múzeum. A múzeum bonyolult gazdasági és jogi folyamat során kerülhet a város üzemeltetésébe. Az átvételhez szükséges előzetes miniszteri egyetértést a város a napokban kapta meg. Most már csak az MNV Zrt. illetékes vezetőjén múlik, mikor nyílhat meg a múzeum.”

Csak reménykedni lehet abban, valahogy megmenekül a kiállítás. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Sóki Tamás)

Érdemes lenne valóban megmenteni. Hiszen a több, egymás alatti szinten elhelyezkedő kiállítótérben a látogatót ásvány- és földtani ismertető fogadja, kiegészülve a régió kőszén- és ércelőfordulásainak, ásványainak bemutatásával. A vitrinekben a bányákban használt világító- és mérőeszközöket, a szellőztetés berendezésit is meg lehetett nézni. Mellettük a szénjövesztés, azaz a szénfejtés, a kőzetbontás régi szerszámait helyezték el, a bányák biztonságát szolgáló anyagok mellett. Látható volt szénfúró, csákány, bányászkapa, kézi működtetésű szellőztető, sűrített levegős fejtőkalapács, robbantógép.

Meg persze a bányavasút. A következő lejtős vágaton át megközelíthető szinten a vágat hosszában számos, a szénbányászatban használt szállítási eszköz és módszert állítottak ki. Szénnel teli csillét, a lejtős terepen a csille visszagurulását megakadályozó bikafát és a lanovkát is közszemlére tettek. A legalsó – és legtágasabb szinten – a Pécsett korábban működött, bányászattal kapcsolatos üzemek, technológiák főbb jellemzőit tárták a látogatók elé.

A bányák megnyitását, üzemszerű működését az aknamélyítés folyamatában készítették elő. Leérve a lejtős vágat aljára a szellőztető akna alján ennek a technológiának a legjellegzetesebb „tárgyát”, a bödönyt lehetett látni. Ez nem más, mint egy személy és anyagszállításra egyaránt használt vasból készült „fazék”.

A szénbányászat hagyományos és modern munkagépeit, berendezései is megtekinthetők a fa ácsolattól a modern acéltámokig. A számos bányabiztosítási módszeren túl különféle fejtőkalapácsokat, fúró berendezéseket, csilléket is kiállítottak. A modern kori szénbányát idézte meg a sújtólégbiztos bányamozdony.

Az évszázados történetű szénbányászat fennmaradt emlékei között egyaránt fennmaradtak nagyon régi, vagy a saját korukban rendkívül modernnek számító tárgyak, berendezések. A XX. század közepén megindult hazai uránbányászat eszközei azonban még a mai szemmel nézve is korszerűnek számítanak. Hasonlóan korszerűek és modernnek voltak a bányákban használt, s itt kiállított fúrókocsik, akkumulátoros bányamozdonyok is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek