Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia partjainál

MTI/iho   ·   2014.05.11. 18:42

Félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik. A Hszinhua kínai hírügynökség értesülései szerint akár nyolcvanöten is odaveszhettek a katasztrófában. A szerencsétlenség a fővárostól, Tripolitól mintegy hatvan kilométerre keletre történt. A gyenge felszereltséggel rendelkező líbiai parti őrség, haditengerészet és egyéb fegyveres erők korábban már többször kérték nyugati szövetségeseik segítségét az Európába tartó illegális bevándorlás problémájának megfékezésében. Márciusban az olasz haditengerészet négy napon belül több mint négyezer menekültet mentett meg a Földközi-tengeren, Szicíliától délre.

A menekültek több mint ezer dollárt (mintegy 220 ezer forintot) is hajlandóak fizetni az embercsempészeknek azért, hogy Líbiából valamelyik dél-európai államba szállítsák őket. Az észak-afrikai ország immár általánossá vált tranzitútvonal a fekete-afrikai régiókból Európába igyekvő bevándorlók számára, mivel az ország határai a szubszaharai térség felől könnyen átjárhatóak, és viszonylag közel fekszik Olaszországhoz és Máltához.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek