Ember és gép küzdelme

iho/vasút   ·   2012.09.12. 09:00
00

Öreg vasak és rutinos, profi mozdonyvezetők nagy versenye a minden szeptemberben, hatalmas érdeklődés mellett megrendezett Gőzmozdony Grand Prix. A gépek ereje csak egyetlen versenyszámban számít, ám látványossága, a mozdonyokból hangosan előtörő indítógőz miatt mindenképp ez a legnépszerűbb. Az angolposta és a sörmenet a gép személyzetének ügyességét teszi próbára, a kisasszonyok kiszabadítása és a tűzoltás a gyorsaságot és a helyzetfelismerést. Egy résztvevő már biztos: a nemrég újra üzembe helyezett 411,118 pályaszámú Truman is ringbe száll.

(Kemsei Zoltán felvételei)

A látványtól elfáradt nézők ismét csillapíthatják éhüket-szomjukat a már szintén hagyományos étkezőkocsi-fesztivál kínálatából. Az Európa több országából érkezett „kocsmákban” nemzeti ételeik széles skáláját kínálják a vendéglátók, mindig van társaság, akik élő zenével is kedveskednek az étel-ital mellé.

Ismét a gőzösversennyel egy napon rendezik meg a pályafenntartók vetélkedését, az Aranycsákány krampácsversenyt. Összekötvén a kellemeset a hasznossal, az ország több tájáról érkezett pályások elhasználódott faaljakat cserélnek, beszabályozzák a kissé „kócos” sínpárokat.

A XII. Gőzmozdony Grand Prix, az étkezőkocsi-találkozó és a krampácsverseny helyszíne a Magyar Vasúttörténeti Park (Budapest XIV., Tatai út 95.) szeptember 15–16. (szombat, vasárnap), kapunyitás mindkét napon reggel nyolc órakor.

Kapcsolódó hírek