Emberi blokád az Airbus előtt

iho/repülés   ·   2011.11.27. 17:37
nyito

A Tunisair TS-IMN lajstromjelű Airbus A320-211-es gépe, fedélzetén 54 utassal a TU/TAR418 járatot repülte Tripoliból Tuniszba. A gépet már gurulás közben vette körbe a biztonsági felügyelettel nem rendelkező repülőtéren egy helyi, becslések szerint 300 fős, fegyveres csoport. A Souq Jumaa külvárosból érkezett csoport azt követelte, hogy a gépen utazó, tuniszi kórházakba tartó líbiai utasokat ellenőrizhessék. Más források szerint a fegyveresek a líbiai kormányra akartak nyomást gyakorolni, hogy kivizsgáljanak egy ellenük elkövetett korábbi támadást. A kapitány a követelésüket elutasította, nem volt hajlandó kinyitni a gép ajtaját. A csoport így körbevette a gépet, gépkocsikkal is megerősítve az emberi torlaszt.

Szemléletes bemutató a repülőtér biztonsági rendszerének teljes hiányáról <br>(fotó: airliners.net, TS-IOR)

Az átmeneti líbiai kormány képviselői tárgyalásokat kezdtek a csoporttal, melyek hatórányi párbeszéd után eredménnyel is jártak. A repülőgép végül ellenőrzés nélkül felszállhatott, az eddigi hírek szerint a gépen nem okoztak sérüléseket a fegyveresek.

A tárgyalások az éjszakába nyúltak <br>(fotó: airliners.net, TS-IOR)

A Tunisair eddig naponta két járatot tartott fenn a tripoli Mitiga nemzetközi repülőtérre, melyet most ideiglenesen, a biztonsági helyzet javulásáig töröltek. A légitársaság viszont továbbra is elindítja gépeit a szintén líbiai Bengáziba.

Kapcsolódó hírek