Eurofighter-fészek: Rostock-Laage

Kelecsényi István   ·   2016.09.27. 16:15
cim

Kiképzés, gyakorlás, kitelepülés mérsékelt számban

Németország újraegyesítésekor a Német Demokratikus Köztársaság fegyveres erői integrálódtak a közös német védelmi erőkbe. A kelet-német légierő szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászrepülői a Roctock-Laage-i repülőbázison települt 73. vadászbombázó ezredhez kerültek. 1994-től Laage adta a légvédelmi készültséget, légtérrendészeti feladatokat. 1997-ben az ezredet átszervezték. Az első század a DASA és a MIG RSZK által nyugatosított MiG-29 vadászrepülőgépekkel repült tovább, a második századot F-4F Phantom II. vadászrepülőgépekkel fegyverezték át. A Jagdbombergeschwader (JG) 73. felvette a második világháborús tiszt, Johannes „Macky” Steinhoff nevét, aki a német légierő újjászervezésében is jelentős szerepet játszott.

Az egyik hagyomány-vonal: F-104 Starfighter...

2000. márciusban a Phantom II. repülőgépeket kivonták, és a német légierő első alakulata volt, amelyet Eurofighter vadászrepülőgépekkel fegyvereztek fel. 2004. augusztus végén az első század MiG-29 vadászrepülőgépeit is kivonták és átadták, egy EUR névleges értékkel, Lengyelországnak. A laagei ezred lett a Luftwaffe Eurofighter kiképzőezrede, másodlagos légirendészeti feladatokkal.  A németek a 2010-es évek végén, átnevezték a vadászbombázó (Jagdbombergeschwader) ezredeket, harcászati repülőezredeknek (Taktisches Luftwaffengeschwader).

...és a másik: MiG-23 Flogger

Jelenleg az ezred Eurofighter Tranche 1 és 2 változatú, egy és kétüléses vadászbombázókkal repül. A Tranche 3-asok harci alakulatokhoz kerülnek. Az Tranche 1-változatok légifölény-repülőgépek, illetve kiképzésre használhatóak. A bázislátogatáson délelőtt bemutatták a harminc vadászrepülőgépet, amelyek közül hat volt kétüléses. Mindenhol engedték a fényképezést, kivéve a javítóhangárban, ahol öt együléses és három kétüléses repülőgép volt. Ott láthattunk olyan kétüléses gépet, amely egyszer emelkedett a levegőbe mióta az ezrednél van, és majd egy éve javítják valamilyen műszaki probléma miatt.

Szürkületkor igazán szép a felszállás utánégetővel

Látszik, hogy nagyobb kapacitásuk van, illetve fel lehetne pörgetni a dolgokat, de Európa közepén, ahol alacsony a fenyegetettség, nincs értelme nekik gyorsabban a repült órákat belenyomni a gépekbe és nagyobb hadrafoghatóságnak sincs nagyon értelme, hiszen expedíciós feladatokra limitált számú repülőgéppel települnek.

Az ezred tiszteli hagyományait, az ezredmúzeumban Steinhoff tábornok egyenruhája mellett a kelet-német korból származó relikviák is találhatók. Több helyen állnak kivont repülőgépek, például Fiat G-91 Gina, F-86 Sabre, F-104 Starfighter, MiG-23ML Flogger. Jelenleg épp újrafestenek egy Szu-22M4 támadó repülőgépet is. A németek várnak egy kivont lengyel 29-es példányt, amely talán Laagében lesz kiállítva. Most egyetlen MiG-29-es van Németországban, a Rudy becenevű Fulcrum, a Berlin–Gatowi Légierő Múzeumban.

Az ezredalapító és egy öreg fedezék

Délután dinamikus programként több Eurofighter emelkedett a levegőbe, és esti, éjjeli repüléseket is meg lehetett tekinteni. A német légierő vendégszeretetét jelzi, hogy ebédet a legénységi étkezdében, vacsorát a tiszti klubban kaptunk, jutányos áron.

Rostock-Laage katonai–polgári repülőtér, ezért több utasszállító, valamint business jet fel- és leszállását is megnézhettük. A látogatásért köszönet illeti a vendéglátó 73. harcászati repülőezred és a holland Panoravia spotterklub közreműködését.

Egy barátságos bázis Németországban

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek