Ezerkétszáz kilométernyi közút rendbetétele kezdődött meg idén

MTI   ·   2018.11.06. 18:30
400px_8as

Csaknem ezerkétszáz kilométernyi mellékút, főút és autópálya rendbetétele kezdődött meg az idén – mondta el Körmenden a Rába-parti várost átszelő 8-as számú főút felújított belterületi szakaszának ünnepélyes átadásán Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. A magyar költségvetés az uniós támogatásoknál nagyobb részt vállal az útfelújítások finanszírozásából is, százhatmilliárd forintot a magyar állam biztosított a komplex útfelújítási program során.

Közel ezerkétszáz kilométernyi közút felújítása kezdődött meg 2018-ban (illusztráció: NIF Zrt.)

Körmenden 823 millió forintos beruházás után a város legforgalmasabb kétszer két sávos belterületi útja újult meg, kapott teljesen új, megerősített burkolatot, ezen az úton haladhatnak át jelenleg a rábafüzesi határátkelőhely felé és az abból az irányból érkező járművek. Már épül az M8-as út Körmend-Rábafüzes közötti szakaszának huszonkilenc kilométeres szakasza, amely 2021 elejére készül el. Előkészítés alatt áll a Szombathely és Kőszeg, valamint a Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakaszok fejlesztése, továbbá zajlik az M8-as gyorsforgalmi út M7–Dunaújváros–Kecskemét szakaszának előkészítése is.

A közlekedés fejlesztéséért felelős minisztérium minden erőforrást mozgósít az alsóbbrendű utak felújítása és karbantartása érdekében, így 2010 óta több mint háromezer kilométernyi négy-ötszámjegyű útszakasz újult meg a Magyar Közút beruházásában. A kormány a Magyar falvak program keretében rendelkezésre álló mintegy százötvenmilliárd forint harmadát a kistelepüléseket érintő mellékúthálózat fejlesztésére kívánja fordítani, és az útdíjbevételek jelentős részét is erre a célra költik majd el.

Bebes István, Körmend fideszes polgármestere arról szólt, hogy a fejlesztés során, amelyhez a város negyvennyolcmillió forinttal járult hozzá költségvetéséből, megújultak a főútra rácsatlakozó utak, felújították a víz- és csatornahálózat egy részét, és megújult egy gyalogos aluljáró is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek