Fejleszti buszgyártási képességét a GTKB Ganz Transelektro

MTI/iho   ·   2024.03.16. 15:00
GANZ-SOR EBN 8

A társaság a GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibuszához dolgoz ki vezérlőrendszert. 

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét,  egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, vagyis a Ginop Plusz forrás felhasználásával. A cég a fejlesztésre 281,24 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, projekt idén, június 30-án fejeződik be. A projekt keretében a társaság a GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibuszához fejleszt vezérlőrendszert. A társaság tavaly októberben már bemutatta bajai gyárában, majd a zsámbéki 53. Autóbusz Szakmai Konferencián a járművet, amelynek engedélyezési folyamata még tart.

A GANZ-SOR midibusz alacsonypadlós, a lenyitható rámpáknak köszönhetően mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmas, hatótávolsága eléri a háromszáz kilométert. A busz kocsiszekrénye Csehországban készült, de a jármű elektromos hajtásrendszerét Magyarországon dolgozták ki, a legmagasabb hozzáadott értéket képviselő rendszerintegrációs és szoftverfejlesztési feladatokat is itt végzik. A busz és a hozzá fejlesztett moduláris akkumulátortöltő berendezések alkalmasak lesznek a kétirányú, úgynevezett V2G technológiára is, vagyis a hálózatra történő visszatáplálásra. Cél egy optimalizált vezérlés kidolgozása, a naperőmű által termelt, a villamosenergia-hálózatba éppen nem betáplálható energia eltárolása. A fejlesztési projektben több mint harmincan dolgoznak, és a megfelelő felfutást követően évi negyven–ötven jármű kibocsátását tervezik, ehhez járul a szükséges mennyiségű töltő infrastruktúra.

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. jelenlegi formájában 2007 óta működik. A társaság árbevétele 2022-ben 2,61 milliárd forint volt a 2021. évi 2,765 milliárd forint után, az adózott eredménye 2022-ben 332 millió forintot ért el az előző évi 286 millió forinttal szemben. A társaság átlagos létszáma 2022-ben meghaladta a 140 főt.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek