Felavatták az Isonzó élménykocsit

iho   ·   2015.06.30. 14:29
ibba_IMG_5923__150630

Ünnepélyes keretek közt avatta fel Maruzs Roland alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetője; Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Bánkúti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja az első világháború centenáriuma alkalmából 2015. július 20-án közlekedő Isonzó Expressz személyszállító kocsiját a Vasúttörténeti Parkban. Az eseményen részt vett a különvonat ötletgazdája, kiadónk ügyvezetője, T. Hámori Ferenc és Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Az Isonzó-Soča avatása<br>(képek: Vörös Attila)

A MÁV Nosztalgia Kft. most felavatott élménykocsija olaszul Isonzó, szlovénül pedig a Soča nevet kapta 0 mindkét felirat szerepel a kocsi egy-egy oldalán. A nosztalgiaflotta élménykocsijait híres történelmi-földrajzi helyekről nevezték el, így az Isonzó jól illik a sorba.

Az avatási ünnepséggel a száz éve, 1915. június 23-án kezdődött és több mint két évig húzódó összecsapás-sorozatnak állítottak emléket. Az észak-olaszországi fronton az első világháborúban több mint félmillió magyar katona esett el. A csaták centenáriuma alkalmából július 20–23. között az Isonzó Expressz fedélzetén az utasok ellátogathatnak az egykori olasz hadműveleti területekre, ahol megemlékezéseken, előadásokon is részt vehetnek.

T. Hámori Ferenc Sántha Péternével, a VIII. kerület alpolgármesterével beszélget, aki a háttérben álló Szabó Zsolt, abdai polgármesterrel egyetemben önkormányzata nevében koszorúz majd a stanjeli központi megemlékezésen

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek