Ferihegyen ismét két pálya dolgozik

iho/repülés   ·   2013.01.14. 13:09
cim

(fotók: Budapest Airport)

Nem okozott nagyobb fennakadást a Ferihegyi repülőtér életében az éjszakai havazás, a téli szolgálat munkatársai, gépkezelői és speciális járművei megfeszített tempóban dolgoztak a pályákon. Délelőttől ismét mind a két pályát megtisztították a hótól, mind a kettő fogad és indít gépeket – adja hírül a Budapest Airport közleménye.

A reggeli órákban minden budapesti járat el tudott indulni Budapestről, igaz, a menetidőhöz hozzá kellett számolni az ilyenkor kötelező jégtelenítést. Ilyenkor az indulás előtt a repülőgépek kormányfelületeit vegyszeres-forró vizes folyadékkal lemossák, nehogy jég rakódjon le, megzavarja az áramlást és akadályozza a kormányok működését. Ez a folyamat akár 10-25 perccel megnöveli a járat menetidejét, viszont az utasok biztonsága miatt elengedhetetlen.

A reggeli órákban – a pályatisztítás miatt – rövid ideig, amikor nem tudott érkező gépeket fogadni a repülőtér, a járatok többsége a várakozó légtérben körözött, majd leszállt. Egyedül a Germanwings stuttgarti járatának kapitánya döntött úgy, hogy kitérő repülőtérre megy Temesvárra. Ez a járat végül 10.21-kor szállt le Budapesten. A németországi havazás miatt a Lufthansa törölte az LH 3066-os járatszámú düsseldorfi gépét, amelynek 13.35-kor kellett volna megérkeznie. Ezek az utasok, valamint Budapestről indulók az esti, LH 3068 – LH 3069 számú (érkezés: 19.40, indulás: 20.25) járatpárral juthatnak el Magyarországra vagy utazhatnak el a magyar fővárosból.

Az erős havazás számos európai országban okoz gondot a légi közlekedésben, emiatt a nap folyamán több járat is késve érkezik Budapestre. A hóhelyzet miatt a Ryanair ír diszkont-légitársaság két pozsonyi járata is, a london-lutoni és a brüsszel-charleroi-i járata is Budapesten szállt le a szlovák főváros helyett.

A bizonytalan budapesti közlekedési helyzet miatt a Budapest Airport azt javasolja az utasoknak, hogy a megszokottnál jóval korábban induljanak el a repülőtérre, nehogy egy forgalmi dugó miatt lekéssék az induló gépet. Javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék a járatinformációt a Budapest Airport honlapján, illetve Facebook-oldalán, vagy lépjenek kapcsolatba a légitársasággal.

Kapcsolódó hírek