Fotókat, adatokat vár a kutató

iho/repülés   ·   2012.11.24. 10:30
im

Amint erről az iho/repülés újra és újra beszámol, a ferihegyi Repülőgép Emlékparkban jó ideje zajlik az értékmentés önkéntesek részvételével: eleinte kizárólag a HA-MAL lajstromjelű (valójában a szovjet légierőtől származó) Il-14-es rendbehozása, külsejének korhű malévos átalakítása, motorjai felélesztése, sőt, most már ez a lelkes csapat a skanzen többi gépének elektromos berendezéseit is felmérte és megkezdte javításukat.

Más: sokak számára repüléstörténeti alapélmény volt azoknak a típusfüzeteknek a kiadása, amelyek a magyar közforgalmi repülés fontos gépeinek történetét, műszaki részleteit, festését, az egyes példányok sorsát ismertették. 1982-ben jelent meg a Li-2-esről, 1984-ben az Il-14-esről, 2001-ben ismét a Li-2-esről, 2002-ben a MiG-15-ösről, 2004-ben az Il-18-asról, 2006-ban a Tu-154-esről és 2010-ben a Tu-134-esről a típusfüzet.

Ami ezt a két, a magyar közforgalmi repülés múltját feltáró és megőrző munkát összeköti, az az emlékparki csapat vezetőjének és a típusfüzetek szerzőjének, társszerzőjének, a sorozat menedzserének személye: Zsaludek Endre.

A jeles kutató most a megújított Il-14-es típusfüzeten dolgozik, amit reményei szerint 2013-ban jelentet meg, és amihez hiányzó képek és adatok pótlására kér segítséget, az iho/repülés pedig szívesen ad helyt a felhívásának.

Hiányzik a típusfüzethez fotó a HA-MAC Il-14-esről a 60-as évek végéről, vagy a gép átadásáról. Ugyancsak kellene fotó a HA-MAD-ről az ötvenes évek végéről, vagy a gép érkezéséről.

Várja a szerző azokat a képeket, amelyek a HA-MAG és HUF 512-es Il-14-est, illetve a HA-VLG-t ábrázolják, az ismert képeket mi is közreadjuk, a még ismeretleneket pedig remélhetőleg Önök tudják megküldeni.

Ugyancsak szívesen várna a kutató egy Il-14-es röntgenrajzot, valamint részleteket a HA-MAB személyi és szerkezeti sérüléseket okozó viharba kerüléséről, kellene a dátum és az esemény leírása.

A Li-2 típus kutatásához szeretne Zsaludek Endre fotót kapni arról a Kőbányán, a Mázsa téren, a 70-es évek elején kiállított Li-2-es repülőgépről, amelyik (HA-LIW) a HA-LIA lajstromjelű „Kispilóta” leégett repülőgép cukrászda helyére került.

Természetesen a polgári közforgalmú repülés e korszakának minden témája érdekel – tette hozzá felhívásában a kutató, aki a zsaludek@yahoo.com címre várja a hasznos kiegészítéseket.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.