Hadgyakorlat-fenyegetés légtérben, hajózási útvonalon

iho/repülés   ·   2012.01.02. 14:37
nyito

A 10 napos, január 3-án véget érő, „Velayat 90” nevet viselő hadgyakorlat a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala közvetlen közelében, a Hormuzi-szorosban zajlik. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és haditengerészetének állandóan a Perzsa- (Arab-) öbölben tevékenykedő egysége, az 5. Flotta kiemelt figyelemmel kíséri a gyakorlatot. Az teheráni katonai vezetés nemrég a hajózási útvonal teljes lezárását ígérte meg, ha Irán ellen újabb, olajiparát érintő szankciókat, embargót vezetnének be. Mivel ezen a tengerszoroson keresztül történik a világ olajszállításának jelentős része, így a fenyegetés valóra váltása komoly fennakadást okozna a világgazdaságban.

A hadgyakorlaton a légi és a tengeri célpontok elleni küzdelmet gyakorolták, hiszen Irán elsősorban innen számít támadásra. Az IRNA állami hírügynökségnek nyilatkozó Mahmúd Muszavi tengernagy, a haditengerészet parancsnokhelyettese elmondta, hogy a gyakorlaton kipróbálták a Ghader manőverező robotrepülőgépet, mely eltalálta célpontját. Iráni források szerint a fegyverrendszert továbbfejlesztett radarzavaró berendezéssel, új radarral, műholdas kommunikációs kapcsolattal szerelték fel és hatótávolságát is megnövelték.

Muszavi tengernagy jelezte, hogy a hadgyakorlaton két további fegyverrendszert, a Núr manőverező robotrepülőgépet és a 35 kilométeres hatótávolságú Nasr hajók elleni rakétát is használni fogják.

Kapcsolódó hírek