Hatezer méter hét percen belül: helirekord

iho   ·   2013.11.26. 15:00
cim

Két világrekorddal tarkította a légialkalmassági tanúsítvány megszerzéséhez szükséges tesztsorozatot az Eurocopter EC175 típusú helikoptere. A prototípusok egyike ezzel megrepülte azokat a teljesítménymutatókat, amelyeket a forgószárnyas tanúsítványában feltüntettek, és amelyeket az Európai Repülésbiztonsági Hivatalnak (European Aviation Safety Agency - EASA) az engedélyezési eljárás részeként benyújtottak – olvasható a gyártónak az iho/repüléshez eljuttatott közleményében.

Az Eurocopter legkésőbb 2014 első feléig le akarja zárni az új, a 8 tonnás osztályba sorolt kéthajtóműves engedélyezési eljárását, ez az utolsó lépés ahhoz, hogy az első példányokat még idén átadhassák a felhasználóknak. Ezzel párhuzamosan folytatódik az EC175-ösök gyártásának felgyorsítása – jelenleg a tizenötödik helikopternek kezdték meg a végszerelését.

„Az EC175-ös bebizonyította, hogy kategóriájának legjobb teljesítményű, legolcsóbban üzemeltethető és legkönnyebben vezethető gépe” – mondta Laurent Vautherin, az EC175 program vezetője.

A gép két, a Fédération Aéronautique Internationale által is igazolt rekordja pedig egyfelől 6000 méteres repülési magasság elérése 6 perc 54 másodperc alatt, illetve 3000 méter 3 perc 10 másodpercen belül.

Az EC175-ös ezzel az eredményével új standardot vezetett be a középméretű, kétmotoros helikopterek kategóriájában, folytatódik a közlemény. A jármű alapmodelljének gyári műszaki paraméterei a legkülönfélébb feladatok végrehajtására teszik alkalmassá az EC175-öst: az olajplatformokhoz, gázkitermeléshez szükséges légi szállítás, kutató-mentő, vészhelyzeti egészségügyi, VIP és különleges személyszállítási  és egyéb közfeladatok ellátására is használható a gép.

Az EC175-öt kiemeli versenytársai közül 150 csomós utazósebessége is, maximális sebessége pedig 165 csomó. Erre a sebességre a jármű kivételesen alacsony vibráció mellett képes.

Az EC175-ös maximális lebegési teljesítménye 4500 lábon, húsz fokos levegőben maximum 7,5 tonnás felszálló súly. Az EC175-ös egy hajtóművel is repülőképes, ami a kutató-mentő bevetések teljesítése közben növeli a biztonságot. A jármű jelentős mennyiségű energia tartalékolására képes, maximális felszálló súly és +20°C  mellett biztonságosan landol a helikopterek számára kialakított leszálló helyeken is (heli-deck performance).

Az olaj- és gázkitermelések kiszolgálására specializált kivitelben a helikopter tizenhat utast képes elszállítani maximum 140 tengeri mérföld távolságra, tizenkét utas szállítása esetén ez a távolság elérheti a 200 tengeri mérföldet is.

Az EC175-ös Helionix repülésvezérlő rendszere gondoskodik arról, hogy a helikopter a változatos feladatok végrehajtásához rugalmasan alkalmazkodva biztonságosan repüljön. Ez a rendszer garantálja, hogy a pilóta soha ne adhasson olyan utasítást a gépnek, amely az aerodinamikai és szerkezeti tulajdonságaiból következő paramétereket meghaladhatná (in-fligh envelope protection); segíti a pilótát manőverezés közben (pilot assistance), és az Eurocopter EC225-ös modelljében már bizonyított helyzetértékelő rendszerrel is fel van szerelve. A legújabb standardoknak megfelelve, a Helionix repülésbiztonsági rendszer egyesíti az önellenőrző és a legmodernebb riasztó rendszerek előnyeit, zárul az európai gyártó közleménye.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek