Hatvan új elektromos busz állhat forgalomba jövőre

iho/közút   ·   2021.12.01. 12:00
zold_busz_program01

A Zöld Busz Program részeként érkező járművek Győr, Eger, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Szolnok és Szeged helyi közlekedését fogják zöldíteni.

A hat megyeszékhely a programot koordináló Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 8,6 milliárd forintos támogatásával szerezheti be az új buszokat. A támogatási szerződést a Humda Zrt a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. konzorciumával kötötte meg. A Humda célja egy olyan stratégia megalkotása, amely kifejezetten a Volánbusz lehetőségeit maximalizálja. A Mobiliti Volánbusz Kft. feladata, hogy lehetővé tegye a Volánbusz flottájának környezetbarát fejlesztését CNG- és e-töltőállomások létrehozásával, üzemeltetésével.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára közölte: a klímavédelemmel kapcsolatban a kormány feladata a kiváltó okok megfékezése és a helyzethez való alkalmazkodás támogatása. Magyarország célkitűzése, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelésének kilencven százaléka szén-dioxid-kibocsátásmentes legyen, és az így előállított tiszta villamosenergiát minél több területen alkalmazza. A közlekedés az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó szektor, amely az összes kibocsátás húsz százalékáért felel.

A helyi közlekedésben országosan 2800–2900 buszt használnak. A Zöld Busz Program keretében jövőre száz, a következő években pedig 1100 buszt szeretnének lecserélni elektromos autóbuszokra.

A Volánbusz Közlekedési Zrt. elnök-vezérigazgatója, Pafféri Zoltán elmondta: a vállalat 2018 és 2021 között 1700 új autóbuszt szerzett be, amik főként a helyközi viszonylatokban közlekednek, több 10 ezer tonna szén-dioxidtól mentesítve ezzel a környezetet. A városi közlekedésben kötelezővé fog válni a zéró kibocsátású buszok használata.

A Zöld Busz Programnak köszönhetően a hat megyeszékhely nyolcvan százalékos támogatással juthat hozzá a hatvan tisztán elektromos buszhoz 2022-ben. A kocsik közül Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon tíz, Szegeden nyolc, Egerben pedig hat állhat forgalomba. A program keretében negyven elektromos busz már forgalomba állt: a Mercedes-Benz eCitaro kocsik jelenleg a budapesti nagyrendezvényeket szolgálják ki, januártól pedig a fővárosi agglomerációs közlekedést fogják zöldíteni.

2022-ben lehetőség nyílik Miskolcon tíz, Pécsen nyolc, Veszprémben öt elektromos autóbusz, valamint a hozzájuk tartozó töltőinfrastruktúra, Szegeden pedig négy önjáró trolibusz beszerzésére. Ezzel a Zöld Busz Program összesen 127 környezetkímélő járművet állíthat forgalomba a magyarországi tömegközlekedésben, amely 18,37 milliárd forintos támogatást nyújtva a pályázó szolgáltatóknak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek