Havonta akár 80 milliárdot spórolhatnának az üzemanyagon a kamionosok technikásabb vezetéssel

iho/közút   ·   2022.09.26. 09:00
00_kamion_sporolas

Az optimális sebesség megválasztásával és előrelátó vezetési stílussal jelentős üzemanyag-megtakarítást érhetnek el a kamionsofőrök.

A fuvarozók egyik meghatározó szakmai érdekképviselete, a NiT Hungary számításai szerint egyetlen kamion technikás vezetésével havi akár 110 ezer forint is megtakarítható lenne a járművek üzemanyag fogyasztásából. Ez az itthon működő hatvanezer kamion esetében együttesen akár 6,5 milliárd forintos spórolást jelentene havonta. A NiT Hungary szakértői a közelmúltban alapos számításokat végeztek, hogy azt vizsgálják, milyen módszerekkel és mekkora mértékű üzemanyag-megtakarítás lenne elérhető a nehéz tehergépjárműveknél a sofőrök vezetési technikájának megváltoztatásával.

(fotók: NiT Hungary)

– Az optimális sebesség megválasztásával, a hirtelen fékezések elkerülésével és előrelátó tervezéssel történő vezetés akár járművenként 3–5 százalék megtakarítást is jelenthet az átlaghoz képest. Itthoni tankolással egy kamion nagyjából 13 ezer kilométert fut havonta, így technikásabb vezetéssel akár 110 ezer forinttal kellene kevesebbet tankolni járművenként. Ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg Magyarországon hetvenezer kamion működik, amelyből nagyjából ötvenötezer teljesít nemzetközi fuvarokat, ezek összeadva 80 milliárdos megtakarítást érhetnénk el, kizárólag a sofőr vezetési technikáján történő változtatással – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A szakértő szerint az energiaválság és a növekvő üzemanyagárak miatt sosem volt olyan fontos a gépjárművek fogyasztásának optimális szinten tartása, mint most. Mindez kiemelten igaz a fuvarozókra, akik az átlagnál jóval többet tankolnak, ráadásul rájuk vállalati ügyfélként a benzinársapka sem vonatkozik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek