Hazatért Ukrajnából a 406-os Ancsa

MTI   ·   2015.06.29. 11:55

Hazatért Ukrajnából a Magyar Honvédség szállítógépe. Az AN-26-os több száz milliós nagyjavításon esett át és megkapta az alkalmassági bizonyítványát is a minisztérium közlése szerint. Az „Ancsa”ezek után még évekig repülhet a Magyar Légierő kötelékében.

A tárca közleménye szerint a 406-os oldalszámú repülőgép három hónapos nagyjavítását még március végén rendelte meg a HM, több mint 700 millió forintért. A gyártó által felhatalmazott kijevi javítóüzemben teljes körű javításon és ellenőrzésen esett át a haditechnikai eszköz: szinte darabjaira szedték, megvizsgálták, amit kellett részben vagy teljesen felújítottak, kicseréltek.

A Fenntartó Operatív Munkacsoport - a repülőműszaki szakmát legmagasabb szinten egyesítő fórum - műszaki követelményei szerint a gép sárkányszerkezetének fődarabjait és segédberendezéseit kellett átvizsgálni és szükség szerint javítani. Az idén áprilisban nagyjavításra átadott Ancsa ellenőrzését, valamint hajtóműpróbáját június közepén hajtotta végre egy magyar szakértői csoport Kijevben.

Ezt követően - június 23-án - a magyar légiközlekedési hatóság szakemberei és a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szállítószázad hajózó és műszaki állománya a helyszínen elvégezte a tesztrepüléseket - közölték. A javítás után a honvédségnek újabb gépe áll készen az augusztus végén elkezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatok ellátásának logisztikai biztosítására.

A magyar honvédség 2015 őszétől Gripen harci repülőkkel fogja ellátni négy hónapon keresztül a balti légtérrendészeti feladatokat, majd rotációban váltja a magyar gépeket a többi európai NATO-tagállam légiereje.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek