Hétfőtől a Népligetig közlekedik a 83-as troli

Vörös Attila   ·   2022.09.15. 12:40
15882_DSCF2935_220915

Jelölése pedig 83M-re változik. Csütörtök délelőtt az iho.hu is részt vehetett a vonalbejáráson.

Szeptember 19-én üzemkezdettől az eddigi 83-as trolibuszjárat megszűnik, helyét a 83M jelölésű új viszonylat veszi át. Ez a Fővám tértől a Kálvária térig az eddig megszokott útvonalon közlekedik, innen azonban nem az Orczy téri forduló felé folytatja útját, hanem a Diószegi Sámuel és az Elnök utcán át a Népliget felé veszi az irányt – nemcsak a helyi józsefvárosi igényeket kiszolgálva, hanem a metrópótlást is könnyítve. Ezen a szakaszon nincsen felsővezeték kiépítve, így a Solaris trolik önjáró képességét használják majd ki. Érdekesség, hogy ebben a műfajban a járművek hatótávolsága 4 kilométer, a Kálváriáról a Népliget felé megfordulni pedig szintén majdnem pont ennyi. De ahogy a BKK részéről Schulek Tibor elmondta, ezt a 4 kilométert minden körülmények közt tudják teljesíteni a kocsik, klímával, fűtéssel, dugóban araszolva is – így nincs kicentizve a kapacitás, nem fognak ottmaradni félúton a trolik. A próbaúton is megtapasztalhattuk, hogy nem eresztettük vissza a csápokat még a 32-esek terén sem...

Így bővül a 83-as troli útvonala. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

A vonalat csütörtök reggel járták be a BKK, a BKV, a főváros és a VIII. kerület képviselői, az eseményen egyedüli sajtóként mi is részt vehettünk. Kicsivel 8 óra után indultunk el a 32-esek teréről a Baross utcán a Kálvária térre, majd onnan a Diószegi Sámuel utcára kanyarodtunk. A Ludovikánál hosszabb fotómegállást tartottunk, közben a BKV és a BKK szakemberei minden felmerülő kérdést megválaszoltak az érdeklődőknek, élükön Pikó András józsefvárosi polgármesterrel.

A troli az Elnök utcán át folytatta útját, majd a Könyves Kálmán körútra kanyarodott ki. A járat leendő végállomása a csomópont Üllői úti részén lesz, itt is felmértük a terepet és készült pár fotó. A 83M járat az Üllőiről a Gaál Mózes utcán megy majd tovább, a Szenes Iván térnél érkezik vissza az Elnök utcára, ahonnan már azonos az útvonala a másik iránnyal.

A Szenes Iván téren

Útközben tanúi voltunk néhány forgalmi változtatásnak, pár átfestett parkolóhelynek (hogy elférjenek a trolik), illetve néhány ötlet is felmerült, például egy jobbkezes kereszteződésben nemsokára elsőbbsége lesz a troli irányának. A hétfői üzemkezdetkor egyelőre szóló buszokkal indul majd meg a forgalom, ha a járat népszerű lesz, akkor örömmel osztanak be majd ide csuklós járműveket is.

Színes Józsefváros

Kapcsolódó hír, hogy a 83-as megszűnésével a Baross utcából eltűnnek a GVM trolik, még péntekig lehet őket itt fotózni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek