Hetven év után bukkant fel a sivatagban egy vadászgép

iho/repülés   ·   2012.05.11. 13:46

A tökéletesen fennmaradt, második világháborús repülő felfedezését a történészek Tutanhamon sírjának megtalálásához hasonlítják. Az épp hetven éve lezuhant, egyszemélyes RAF Curtiss P-40 Kittyhawk felfedezését Jakub Perkának köszönhetjük, aki egy lengyel olajvállalat megbízásából kutatta az egyiptomi Szaharát – írja a Hír24.

Hihetetlen, de a sivatag képes volt a vadászgépet szinte tökéletesen megőrizni az évtizedek során, a pilótafülke ép, ráadásul még a fegyverek is tele voltak lőszerrel.

A repülő pilótája állítólag a 24 éves Dannis Copping volt, akinek szerelési munkálatok miatt kellett volna Egyiptom északi részébe vinnie a gépet, azonban 1942 júniusában lezuhant. Azt nem lehet tudni, hogy a kényszerleszállást pontosan mi indokolta – igaz, a gépen vannak golyók által okozott sérülések.

Ahogy a vadászgépet, úgy a pilótáját sem látta többé senki. A feltárás során kiderült, hogy Copping túlélte a zuhanást, ejtőernyőjéből menedéket készített, és a motort is megpróbálta megszerelni, azonban végül a sivatagi hőség végzett vele.

Holttestét a repülőgéptől távolabb találták meg, valószínűleg egy településhez próbált eljutni – a legközelebbi azonban reménytelenül messze, 320 kilométerre volt.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.